Κόσμος

Χιλιάδες Ισραηλινοί στους δρόμους ζητώντας συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, παραίτηση Νετανιάχου

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις του Ισραήλ το Σάββατο, ζητώντας ανταλλαγή ομήρων με την Χαμάς και πρόωρες εκλογές στη χώρα, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην πλατεία Καπλάν του Τελ Αβίβ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ανταλλαγής το συντομότερο δυνατό και να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια για να πραγματοποιήσουν μνημόσυνο για τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο γιος ενός από τα θύματα των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου κατηγόρησε τον Νετανιάχου για τον θάνατο του πατέρα του σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Καισάρεια, πρόσθεσε.

Εκατοντάδες διαδήλωσαν επίσης στη Χάιφα, στο Ρεχοβότ και στο Νες Ζιόνα (κεντρικό), ζητώντας άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές έφεραν πανό που κατηγορούσαν τον Νετανιάχου ότι παραμέλησε τους ομήρους και απαιτούσαν την άμεση παραίτησή του και πρόωρες εκλογές, ανέφερε η εφημερίδα.

Στο Τελ Αβίβ, η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές στην περιοχή Αγιαλόν με την κατηγορία της ταραχής, αφού προσπάθησαν να αποκλείσουν το βόρειο τμήμα της οδού Ayalon, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του γιου ενός από τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το ισραηλινό Channel 12.

Ανέφερε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε λύματα για να διαλύσει διαδηλωτές που προσπάθησαν να κλείσουν την οδό Αγιαλον.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού είπε ότι η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές στην περιοχή Αγιαλόν, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών από οικογένειες ομήρων.

Το Channel 13 ανέφερε ότι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Μπροστά από την κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες διαδήλωσαν για να πιέσουν τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο κοντά στην πόλη Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, επικαλούμενοι την «ασταθή κατάσταση ασφαλείας» που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Αρχή ανέφερε στο X ότι εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στον κόμβο «Hamei’ad» κοντά στο Σαφέντ, κρατώντας πανό που κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι «τους εγκατέλειψε».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν: «Έχουμε μείνει μόνοι μας».

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «παραμελεί την κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία είναι μάρτυρας αντιπαραθέσεων με τη Χεζμπολάχ, και ανταλλαγών βομβαρδισμών και στόχων».

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη διασυνοριακή επίθεση της παλαιστινιακής αντιστασιακής ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

Σχεδόν 34.950 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τότε και σχεδόν 78.600 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Επτά μήνες μετά τη σύγκρουση, τεράστιες εκτάσεις της Γάζας ήταν ερειπωμένες εν μέσω ενός ακρωτηριασμένου αποκλεισμού τροφίμων, καθαρού νερού και φαρμάκων.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο. Μια προσωρινή απόφαση τον Ιανουάριο ανέφερε ότι είναι «εύλογο» ότι το Τελ Αβίβ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, διατάσσοντάς το να σταματήσει τέτοιες ενέργειες και να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί ότι παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική ζήτησε την Παρασκευή από το ICJ να διατάξει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Ράφα ως μέρος πρόσθετων έκτακτων μέτρων για τον πόλεμο.

Related Articles

Back to top button