Κόσμος

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Η 15η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) ξεκίνησε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Γκάμπιας Μπαντζούλ, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες από τις 57 χώρες μέλη του OIC και πέραν αυτού αναμένεται να παραστούν, ανέφερε ο OIC σε ανακοίνωσή του πριν από τη σύνοδο κορυφής. Εκπρόσωπος της Τουρκίας στην εκδήλωση είναι ο Χάκαν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής στοχεύει στην ενίσχυση της ενότητας «στη συλλογική αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ummah (μουσουλμανική κοινότητα) και στην επέκταση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών για την επιδίωξη των κοινών μας στόχων όπως κατοχυρώνονται στον χάρτη».

Ο OIC πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής στοχεύει επίσης να «επεκτείνει την εγχώρια οικονομία μας και να αναζωογονήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», εκτός από «να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να μοιραστεί τον πλούτο του πολιτισμού της Γκάμπιας και της Αφρικής με τον κόσμο».

Η σύνοδος κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Κυριακή με κεντρικό θέμα «Ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης μέσω του διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη», θα εξετάσει παγκόσμια ζητήματα, ιδίως την τρέχουσα κατάσταση στην Παλαιστίνη και τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους. .

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, τρία βασικά έγγραφα – ένα σχέδιο παλαιστινιακού ψηφίσματος, σχέδιο δήλωσης Banjul και το σχέδιο τελικού εγγράφου – θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής για συζήτηση.

Related Articles

Back to top button