Κόσμος

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να εμπλακούν σε ένα «φαύλο κύκλο ανταγωνισμού», την ώρα που οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες για θέματα όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Ταϊβάν και η υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, ο Σι είπε στον Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι και να επιδιώκουν την «αμοιβαία επιτυχία».

Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν «να λένε ένα πράγμα και να κάνουν άλλο», καλώντας την Ουάσιγκτον να μην αντιμετωπίζει το Πεκίνο ως εχθρό. «Οι δύο χώρες μας… θα πρέπει να είναι πιστές στα λόγια τους», είπε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. «Θα πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον να ανθίσει, όχι να βλάπτουμε ο ένας τον άλλον».

«Πολλά προβλήματα πρέπει ακόμη να επιλυθούν και επιπρόσθετες προσπάθειες είναι ακόμη δυνατές», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος, τονίζοντας πως πρότεινε «τρεις μεγάλες λύσεις» στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών,«τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και την ωφέλιμη για όλους συνεργασία», σχετικά με τις διμερείς σχέσεις.

«Του το έχω ήδη πει πολλές φορές: η Γη είναι αρκετά μεγάλη ώστε η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν και οι δύο να αναπτύσσονται και να ευημερούν».

«Η Κίνα θα ήταν ευτυχής να έβλεπε τις ΗΠΑ σίγουρες για τον εαυτό τους, ανοικτές, να ευημερούν και να αναπτύσσονται», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του «πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν επίσης να υιοθετήσουν ένα θετικό όραμα ανάπτυξης της Κίνας».

«Όταν αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα επιλυθεί, οι σχέσεις θα μπορέσουν πραγματικά να σταθεροποιηθούν, να βελτιωθούν και να προχωρήσουν», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button