Κόσμος

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, έστειλε μήνυμα για την αποδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρός από την ομάδα στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Ο αδελφός μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και με τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση από το κίνημα Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με πηγές η αιγυπτιακή-καταριανή πρόταση στην οποία συμφώνησε η Χαμάς θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, με κάθε μία να διαρκεί 42 ημέρες.

Η εκεχειρία θα ξεκινούσε στην πρώτη φάση, μαζί με την αποχώρηση του Ισραήλ από τον διάδρομο Netzarim που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να χωρίσει τη βόρεια από τη νότια Γάζα.

Μια δεύτερη φάση θα περιελάμβανε την έγκριση μόνιμης παύσης των στρατιωτικών και εχθρικών επιχειρήσεων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης διάταξη που εγκρίνει τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας στην τρίτη φάση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη δήλωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός με την πρότασή μας. Τώρα, το Ισραήλ πρέπει να κάνει το ίδιο βήμα».

Θετικές ήταν και οι αντιδράσεις από τις οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων πολέμου. Μία Ισραηλινή δήλωσε: «Η Χαμάς συμφώνησε. Η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει τώρα, αλλιώς θα κάψουμε τη χώρα».

Αντιθέτως o ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ είπε: «Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως την κατάληψη της Ράφα ως απάντηση στα κόλπα της Χαμάς». Προς το παρόν όμως δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Ισραήλ.

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι εκστασιασμένοι μετά το άκουσμα ότι η Χαμάς συμφώνησε σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ειδικά αφού φοβούνται μια επικείμενη εισβολή στη Ράφα.

Ένας Παλαιστίνιος δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα:

Θέλουμε μια πολιτική λύση, όχι μόνο μια στρατιωτική λύση. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να έχουμε ανεξαρτησία από την ισραηλινή κατοχή και να σταματήσει η επιθετικότητα τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.

Θέλουμε να δούμε τη διεθνή κοινότητα να σταματάει την κλιμάκωση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Οι οικογένειές μας είναι πολύ λυπημένες, αλλά σήμερα το βράδυ μετά από αυτή την ανακοίνωση βλέπουμε την πλειοψηφία του λαού μας χαρούμενη.

Related Articles

Back to top button