Κόσμος

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις βομβών που έπληξαν δύο καταυλισμούς εκτοπισμένων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τα Ηνωμένα Έθνη και μια ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταδίδει το Al Jazeera.

Οι εκρήξεις της Παρασκευής είχαν στόχο τους καταυλισμούς στο Λακ Βερτ και στη Μουγκούνγκα, κοντά στην πόλη Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Οι επιθέσεις, στις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ήταν «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου», ανέφερε.

Ένας κάτοικος ενός από τους καταυλισμούς είπε στο Al Jazeera ότι πολλά από τα θύματα κοιμόντουσαν στις σκηνές τους όταν η περιοχή δέχθηκε επίθεση.

«Αρχίσαμε να τρέχουμε καθώς οι βόμβες εκτοξεύτηκαν στον καταυλισμό», είπε ο κάτοικος.

Ο στρατός του Κονγκό και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον στρατό στη γειτονική Ρουάντα και την ομάδα ανταρτών M23 ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Το Σάββατο, η Ρουάντα αρνήθηκε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ως «γελοίες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιολάντε Μακόλο είπε ότι η αμυντική δύναμη της Ρουάντα (RDF) είναι ένας «επαγγελματικός στρατός» που δεν θα επιτεθεί ποτέ στους εκτοπισμένους. Σε μια ανάρτηση στο X, ο Μακόλο κατηγόρησε την επίθεση σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τον στρατό του Κονγκό.

Ο αντισυνταγματάρχης Γκιγιόμ Ντζίκε Κάικο, εκπρόσωπος του στρατού της ΛΔΚ στην περιοχή, είπε ότι οι επιθέσεις ήταν αντίποινα για προηγούμενες επιθέσεις της ΛΔΚ σε θέσεις του στρατού της Ρουάντα στις οποίες καταστράφηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάτρικ Μουγιάγια κατηγόρησε επίσης το M23, το οποίο έχει καταλάβει περιοχές του Βόρειου Κίβου τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ΛΔΚ, ο ΟΗΕ και οι δυτικές χώρες έχουν πει ότι η Ρουάντα υποστηρίζει την ομάδα σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα ορυχεία και τους ορυκτούς πόρους. Η Ρουάντα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ο Φιντάν Μόναγκαν του Al Jazeera ανέφερε ότι οι οβίδες εκτοξεύτηκαν από περιοχή που ελέγχεται από το M23.

Η ομάδα αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στις επιθέσεις και αντ’ αυτού κατηγόρησε τις δυνάμεις της ΛΔΚ, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X.

Οι εντεινόμενες μάχες στην ανατολική ΛΔΚ ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις γειτονικές πόλεις προς την Γκόμα, η οποία βρίσκεται μεταξύ της λίμνης Κίβου και των συνόρων της Ρουάντα και είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από το εσωτερικό της χώρας.

Η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Save The Children είπε ότι ήταν παρούσα σε έναν από τους καταυλισμούς όταν οι οβίδες έπεσαν κοντά σε μια πολυσύχναστη αγορά. Ανέφερε ότι δεκάδες τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και ο τελικός αριθμός των νεκρών παραμένει ασαφής.

«Μια σκηνή δεν προσφέρει μεγάλη προστασία από τον βομβαρδισμό», είπε ο Γκρεγκ Ραμ, διευθυντής της ομάδας βοήθειας στη ΛΔΚ.

«Η προστασία των αμάχων, ειδικά των παιδιών και των οικογενειών που ζουν σε στρατόπεδα εκτοπισμού, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα», είπε, και κάλεσε «όλα τα μέρη στη σύγκρουση να τερματίσουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων κοντά σε κατοικημένες περιοχές».

Ο πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι, ο οποίος ταξίδευε στην Ευρώπη, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του την Παρασκευή μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Τσισεκέντι ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι η Ρουάντα αποσταθεροποιεί τη ΛΔΚ υποστηρίζοντας τους αντάρτες M23.

Οι βομβαρδισμοί ακολούθησαν την κατάληψη της στρατηγικής εξορυκτικής πόλης Rubaya από την ομάδα αυτή την εβδομάδα. Η πόλη έχει κοιτάσματα τανταλίου, το οποίο εξάγεται από το κολτάν, ένα βασικό συστατικό στην παραγωγή smartphone.

Καταδικάζοντας την επίθεση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε ότι «είναι απαραίτητο όλα τα κράτη να σέβονται το ένα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του άλλου».

Το παράρτημα της ΛΔΚ της φιλανθρωπικής ιατρικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι οι ομάδες της έπρεπε να σταματήσουν τη διανομή βασικών ειδών και να σταματήσουν τις ιατρικές επισκέψεις την Παρασκευή λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας.

Σε μια ανάρτηση στο X, η ομάδα καταδίκασε την «ολοένα και τακτική χρήση βαρέος πυροβολικού» κοντά σε τοποθεσίες για εσωτερικά εκτοπισμένους γύρω από την Γκόμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ρουάντα πρέπει να σταματήσει την υποστήριξή της στον M23, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσισεκέντι στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε η βία το 1996. Έχει επίσης εκτοπίσει περίπου επτά εκατομμύρια ανθρώπους, σε πολλούς από τους οποίους δεν είναι δυνατή η παροχή βοήθειας.

Related Articles

Back to top button