Κόσμος

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ξαφνικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στο κεντρικό Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι, αναφέρει το BBC.

Οι αρχές στην επαρχία Ghor λένε ότι αρκετοί άλλοι αγνοούνται, καθώς οι άνθρωποι έτρεξαν να ασφαλίσουν σε υψηλότερα σημεία λίγα λεπτά πριν από την πλημμύρα.

Λένε ότι οι πλημμύρες έχουν επίσης σκοτώσει χιλιάδες βοοειδή, κατέστρεψαν περίπου 2.000 σπίτια και προκάλεσαν ζημιές σε πολλά άλλα.

Η νέα περίοδος ισχυρών βροχοπτώσεων ακολουθεί τις εκτεταμένες πλημμύρες σε βόρειες και κεντρικές περιοχές αυτή την εβδομάδα.

Αξιωματούχοι λένε ότι στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Φιροζκόχ, περίπου 2.000 καταστήματα είναι κάτω από το νερό και οι περισσότεροι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό έχουν αποκοπεί.

Ένας κάτοικος εκεί είπε ότι «μια τεράστια και φρικτή πλημμύρα» παρέσυρε τα πάντα, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του έτρεξαν προς την ασφάλεια μετά από ειδοποίηση από αξιωματούχους και από τα μεγάφωνα του τζαμιού.

Ο Ζαχίρ Ζαχίντ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: “Είδα την πλημμύρα να καταστρέφει το σπίτι μου με τα μάτια μου. Γυναίκες και παιδιά, όλοι έκλαιγαν”.

Το τμήμα διαχείρισης καταστροφών της επαρχίας κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και έκανε έκκληση για στέγη, τροφή και νερό.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Abdul Wahid Hamas είπε ότι δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ και των Ταλιμπάν, μετά από ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν πολλά χωριά στο βορρά.

Αυτό έχει αφήσει μεγάλο μέρος της γεωργικής γης καλυμμένο με πυκνή λάσπη σε μια χώρα όπου το 80% των 40 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτώνται από τη γεωργία.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις τελευταίες πλημμύρες ενδέχεται να αυξηθεί καθώς οι προσπάθειες διάσωσης έχουν παρεμποδιστεί σοβαρά χωρίς πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Η ισχυρή βροχόπτωση ήρθε αφού η χώρα γνώρισε μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας νωρίτερα μέσα στο έτος.

Κλιματικοί αναλυτές λένε ότι το Αφγανιστάν – ήδη κατεστραμμένο από τον πόλεμο και αποξενωμένο από τον κόσμο από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν το 2021 – είναι μια από τις λιγότερο προετοιμασμένες χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Αφγανιστάν έχει προειδοποιήσει για περισσότερες βροχές και πιθανές πλημμύρες σε όλες τις επαρχίες της χώρας.

Το χειρότερο πληγωμένο στο βορρά, το Baghlan, εξακολουθεί να παραμένει απρόσιτο από φορτηγά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ λέει ότι οι επιζώντες που εκτοπίστηκαν σε παλαιότερες πλημμύρες δεν έχουν μείνει χωρίς σπίτι, χωρίς γη και χωρίς πηγή διαβίωσης.

Related Articles

Back to top button