Κόσμος

Νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα δύο εργαζόμενοι του ΟΗΕ

Σε εν ψυχρώ επίθεση σε αυτοκίνητο του οργανισμού του ΟΗΕ, προχώρησαν σήμερα νωρίς το απόγευμα Ισραηλινοί στρατιώτες προκαλώντας το θάνατο δύο αλλοδαπών εργαζομένων (ενός άνδρα και μίας γυναίκας) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τον τραυματισμό του Παλαιστίνιου οδηγού τους.

Τα ισραηλινά πυρά έπεσαν στο αυτοκίνητο, ενώ κυκλοφορούσε σε δρόμο της νότιας Ράφας,  μολονότι υπήρχαν ευδιάκριτα μία σημαία του ΟΗΕ και σήματα του οργανισμού στο όχημα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το αυτοκίνητο ήταν του οργανισμού αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε σχετική δήλωση που έκανε νωρίς απόψε διευκρίνισε πως δύο υπάλληλοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν μέλη του Τμήματος Ασφαλείας του ΟΗΕ (United Nations Department of Safety and Security).

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση στο όχημα του ΟΗΕ τονίζοντας πως σημειώθηκε ενώ το όχημα κατευθυνόταν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Ράφα. Απαίτησε επίσης τη διενέργεια «εξονυχιστικής έρευνας».

Το ίδιο διάστημα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση πως από πυρά τραυματίστηκαν και άλλοι υπάλληλοι οργάνωσης του ΟΗΕ στη Ράφα δίχως περαιτέρω πληροφορίες.

Χαμάς: Ευθύνεται πλήρως ο στρατός του Ισραήλ

Η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε επέρριψε την ευθύνη για το θάνατο των υπαλλήλων του οργανισμού στον ισραηλινό στρατό αναφέροντας: «Το Ισραήλ σκότωσε δύο ξένους πολίτες (έναν άνδρα και μία γυναίκα) που ταξίδευαν με όχημα του ΟΗΕ που είχε σημαία και διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φέρουν πλήρως την ευθύνη για τη βλάβη ξένων ομάδων στη Γάζα και για τα εγκλήματα πολέμου και τη σκόπιμη βλάβη που προκαλούν σε ξένες ομάδες».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της UNRWA είχε ανακοινώσει πως μέσα στην τελευταία βδομάδα έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα πάνω από 360.000 άμαχοι εξαιτίας των γενικευμένων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού.

Σήμερα, 220ή μέρα του πολέμου, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 35.091 και των τραυματιών σε 78.827 άλλων.

Related Articles

Back to top button