Κόσμος

Google: Η αναζήτηση αλλάζει και έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη

Τα πάνω κάτω φέρνει ο κολοσσός της Google, όσον αφορά στη μηχανή αναζήτησης, φέρνοντας στο προσκήνιο την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο περσινό I/O 2023, η Google είχε αποκαλύψει ότι σκοπεύει να αλλάξει ολοκληρωτικά την πασίγνωστη μηχανή αναζήτησής της χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Ο tech κολοσσός δουλεύει ακόμη πάνω σε αυτό το φιλόδοξο και σύνθετο εγχείρημα και τώρα αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Google θέλει να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε κάθε πτυχή του Google Search. Στο επίκεντρο αυτού του επανασχεδιασμού θα βρίσκονται τα λεγόμενα «AI Overviews», τα οποία σύντομα θα παρέχουν στους χρήστες σε όλο τον κόσμο περιλήψεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στην κορυφή πολλών αποτελεσμάτων αναζήτησης. Πρακτικά, αντί ο χρήστης να ανοίγει ένα-ένα τα links, χάρη στην ΑΙ, το Google θα συνοψίζει από μόνο του το νόημα των κορυφαίων αποτελεσμάτων και θα απαντάει κατευθείαν στον χρήστη.

Μάλιστα, η Google θα προσφέρει στους χρήστες ακόμη και πληροφορίες που δεν αναζητούν άμεσα, αλλά που πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστούν. Συγκεκριμένα, έχει αναπτύξει μια AI λειτουργία για την οργάνωση τον αποτελεσμάτων που αν για παράδειγμα κάποιος ψάξει για εστιατόρια σε μια νέα πόλη, θα του επιστρέφει προτάσεις χωρισμένες σε κατηγορίες, όπως εστιατόρια για κάποιο ραντεβού ή εστιατόρια για κάποιο επαγγελματικό δείπνο.

Αντίστοιχα, η Google θα αναβαθμίσει με μια νέα λειτουργία και το Lens που θα επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση για κάτι καταγράφοντας ένα βίντεο. Ετοιμάζει ακόμη και ένα εργαλείο που θα βοηθά στην δημιουργία πλάνων και θα μπορεί για παράδειγμα να συντάξει ένα ολόκληρο πλάνο γευμάτων με βάση ένα μόνο ερώτημα κάποιου.

Πίσω από όλες αυτές τις εξελίξεις βρίσκεται μια ειδική έκδοση του μοντέλου Gemini, η οποία είναι ικανή να ερμηνεύει και να απαντά σε ερωτήματα μέσω κειμένου, ομιλίας, εικόνων ή βίντεο. Βέβαια, όπως εξήγησε η πρόσφατα διορισμένη επικεφαλής του τμήματος Search της Google, Λιζ Ριντ, το Gemini δεν θα αναλαμβάνει όλες τις αναζητήσεις. Οι απλές αναζητήσεις, όπως η εύρεση ενός συγκεκριμένου ιστότοπου, θα παραμένουν αμετάβλητες. Όμως, η πραγματική αξία του Gemini, όπως τόνισε η Λιζ, έγκειται στο χειρισμό πιο σύνθετων ερωτημάτων που προηγουμένως απαιτούσαν εκτεταμένες αναζητήσεις από τους χρήστες.

Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούμε να περιμένουμε αυτή τη νέα έκδοση του Google, αλλά μέσα από τον player που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το όραμα της εταιρία για το μέλλον, όπως το παρουσίασε στο I/O συνέδριο της.

Related Articles

Back to top button