Κόσμος

Μηνύματα Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τι λέει για θαλάσσια πάρκα, υφαλοκρηπίδα και τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μηνύματα Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Τι λέει για θαλάσσια πάρκα, υφαλοκρηπίδα και τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει γραπτή συνέντευξη παραμονές της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος στέλνει μηνύματα στην Αθήνα και όχι μόνο…

Διπλωματικά χωρίς να επιχειρεί σε κανένα σημείο να ταράξει τα νερά, παραμονές της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει απαντήσεις σε συνέντευξή του, στην Καθημερινή της Κυριακής, σε μια σειρά από ερωτήματα. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ηρεμία θα επικρατούν για πάντα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου Πελάγους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και για τα θέματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα για τα θαλάσσια πάρκα. Απάντησε γραπτώς στις ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί προτού ανακύψει η εφαρμογή της απόφασης για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

«Ως Τουρκία, κάναμε το τελευταίο διάστημα ειλικρινή και αποτελεσματικά βήματα και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Εμείς, η Τουρκία και η Ελλάδα, μοιραζόμαστε όχι μόνο την ίδια γεωγραφία αλλά και πολλά κοινά στοιχεία με ιστορική διάσταση. Φυσικά, υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο αριθμός των θεμάτων στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε δεν είναι μικρός».

Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ηρεμία θα επικρατούν για πάντα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου Πελάγους».

Για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα

«Πιστεύω ότι πετύχαμε ένα κλίμα αρμονίας με τον κ. Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα… Το κλίμα το οποίο ανέφερα έχει αρχίσει να αποδίδει συγκεκριμένους καρπούς. Η Διακήρυξη των Αθηνών, οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που υπογράψαμε είναι μόνο μερικοί από αυτούς».

Για τα θαλάσσια πάρκα

«Να μη δούμε το περιβάλλον ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις… Πράγματι, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Στην ερώτησή σας αναφέρατε μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Πρόκειται για μια υπόθεση ότι ολόκληρο το νησί της Κύπρου έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Ισραήλ. Η συμφωνία, την οποία δεν αναγνωρίζουμε, έγινε μεταξύ της Ελληνικής Διοίκησης στη Νότια Κύπρο και του Ισραήλ και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, δηλαδή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, έχουν αγνοηθεί. Από την άλλη, για εμάς, η ενέργεια δεν είναι ένας τομέας σύγκρουσης, αλλά ένας τομέας συνεργασίας. Για αυτό, η προσέγγιση του θέματος από θετική οπτική γωνία είναι υπεραρκετή».

Για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο

«Η λύση εδώ είναι ξεκάθαρη, η λύση είναι να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Όταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές».

Για τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο

«Εμείς δεν διστάζουμε να τείνουμε χείρα φιλίας όσο υπάρχει ανταπόκριση. Δίνουμε σημασία στη φιλία και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Όσο δεν γίνονται βήματα τα οποία μπορούν να μας βλάψουν, αυτή η στάση μας θα συνεχιστεί».

Όσον αφορά στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία αναβλήθηκε και για τις ισορροπίες στις σχέσεις ΗΠΑ, Ελλάδας, Τουρκίας, είπε: «η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ αναβλήθηκε λόγω ασυμβίβαστων προγραμμάτων και των δύο πλευρών. Οπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται παραμονές εκλογών και το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν έχει γίνει ακόμη πιο πυκνό… Να διατηρηθεί η ισορροπία στη σχέση των ΗΠΑ με Ελλάδα και Τουρκία».

To άρθρο Μηνύματα Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τι λέει για θαλάσσια πάρκα, υφαλοκρηπίδα και τουρκολιβυκό μνημόνιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button