Κόσμος

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι πέθαναν από επιδημία ιλαράς σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα στη βορειοανατολική πολιτεία Adamawa της Νιγηρίας, δήλωσε ο επίτροπος υγείας της πολιτείας, αναφέρει το Al Jazeera.

Ο Φέλιξ Τανγκουάμι είπε την Παρασκευή ότι η επιδημία ιλαράς είχε επηρεάσει ως επί το πλείστον δύο περιοχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου εντοπίστηκαν σχεδόν 200 ύποπτα κρούσματα.

«Έχουν κυκλοφορήσει εμβόλια κατά της ιλαράς σε αυτές τις περιοχές και οι ομάδες μας επιτόπου ελέγχουν την κατάσταση», είπε σε ενημέρωση των ΜΜΕ.

Η ιλαρά είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός, αερομεταφερόμενος ιός που προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις εμβολίου. Τα πρώιμα συμπτώματά της περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και καταρροή. Επίσης συχνά προκαλεί εξανθήματα και εξογκώματα σε όλο το σώμα του ασθενούς.

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια θάνατοι από ιλαρά έχουν αποφευχθεί μέσω εμβολιασμών από το 2000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η εκτεταμένη ανασφάλεια σε πολλές πολιτείες της βόρειας Νιγηρίας συχνά κατηγορείται για διακοπές στις εκστρατείες εμβολιασμού, αφήνοντας τα παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα.

Από τότε που η ένοπλη οργάνωση Μπόκο Χαράμ άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις στη Νιγηρία το 2009, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, προκαλώντας μια από τις χειρότερες συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Οι εγκληματικές συμμορίες έχουν βαθύνει περαιτέρω τα προβλήματα ασφαλείας στη βορειοδυτική Νιγηρία.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επίσης διαταράξει το σύστημα υγείας και τα προγράμματα εμβολιασμού σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, γνωστούς με τα γαλλικά αρχικά τους MSF.

Οι ΓΧΣ είπαν νωρίτερα φέτος ότι η αδυναμία των φορέων της δημόσιας υγείας στη Νιγηρία «να επιτύχουν το ποσοστό εμβολιασμού 95% που απαιτείται για την καταστολή της ιλαράς» οδήγησε σε ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό πέρυσι.

Οι ΓΧΣ είπαν ότι περιέθαλψαν 3.965 ασθενείς μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες πρόσβασης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στις αγροτικές κοινότητες γύρω από το Μαϊντουγκούρι», δήλωσε ο Τζόμπο Τοτσούκγου-Οκόλι, διευθυντής ιατρικής δραστηριότητας των ΓΧΣ στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Gwange στην πρωτεύουσα της βορειοανατολικής πολιτείας Μπόρνο, σε δήλωση τον Φεβρουάριο.

Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε μη εμβολιασμένα παιδιά. «Ένα μολυσμένο παιδί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε εννέα έως 12 άλλα μη εμβολιασμένα παιδιά», είπε ο Τοτσούκγου-Οκόλι.

Related Articles

Back to top button