Κόσμος

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Συνεχίζονται και την Παρασκευή οι ταραχές στη Νέα Καληδονία, με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης να δηλώνει ότι περιοχές του εδάφους του Ειρηνικού έχουν «ξεφύγει» από τον κρατικό έλεγχο, κατά την διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων κατά της συνταγματικής αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ταραχές στη Νέα Καληδονία, την γαλλική επικράτεια που βρίσκεται μεταξύ της Αυστραλίας και των Φίτζι, πυροδοτήθηκαν ύστερα από την ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου που οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του νησιού ανησυχούν για τις διακρίσεις που θα επιφέρει κατά του γηγενούς πληθυσμού Κανάκ.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στη Νέα Καληδονία, Λουί λε Φρανκ, ανακοίνωσε την περαιτέρω ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφος του νησιού, με των αριθμό των αστυνομικών και χωροφυλάκων να αυξάνονται από 1.700 σε 2.700 έως το απόγευμα της Παρασκευής.

«Θα φτάσουν ενισχύσεις για τον έλεγχο των περιοχών που μας διέφυγαν τις τελευταίες ημέρες, όπου ο έλεγχος δεν είναι πλέον εξασφαλισμένος», είπε ο λε Φρανκ στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Ακόμα, δήλωσε πως ένα άτομο ύποπτο για ανθρωποκτονία παραδόθηκε στις αρχές.

Μετά τις ταραχές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με πέντε νεκρούς και με εκατοντάδες συλλήψεις, το βράδυ της Πέμπτης ήταν σχετικά ήρεμο, υποστήριξε ο ύπατος αρμοστής. Ωστόσο, υπήρχαν ακόμη σημεία αντιπαράθεσης και ανησυχίας στη Νουμέα.

Η κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι το νησί έχει αποθέματα τροφίμων για δύο μήνες και το πρόβλημα είναι η διανομή.

Από μεριάς του ο λε Φρανκ ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις για την παροχή τροφίμων και φαρμάκων στο κοινό θα ξεκινήσουν σταδιακά, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και της αφαίρεσης των οδοφραγμάτων που έχουν αναγείρει οι διαδηλωτές.

Ακόμη, την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Παρισιού απαγόρευσε επίσης το κοινωνικό δίκτυο TikTok να λειτουργεί στη Νέα Καληδονία. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, του οποίου η μητρική εταιρεία είναι κινεζική, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους διαδηλωτές. Οι επικριτές των κινητοποιήσεων φοβούνται ότι η εφαρμογή χρησιμοποιείται για τη διάδοση παραπληροφόρησης, προερχόμενη από ξένες χώρες.

Η Γαλλία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για τις ταραχές

Για ανάμιξη στις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην υπερπόντια κτήση της, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν η Γαλλία, σε μια ακόμη αντιπαράθεση μεταξύ Παρισιού και Μπακού.

«Αυτό δεν είναι φαντασία. Είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν, στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, όταν ρωτήθηκε εάν το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα και η Ρωσία παρεμβαίνουν στη Νέα Καληδονία.

«Λυπάμαι που ορισμένοι από τους ηγέτες της Καληδονίας -υπέρ της ανεξαρτησίας- έχουν κάνει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Είναι αδιαμφισβήτητο», ανέφερε.

Αλλά πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης… Η Γαλλία είναι κυρίαρχη στο έδαφός της, και τόσο το καλύτερο».

Από μεριάς του, το Μπακού αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με τις αντιδράσεις του γηγενούς πληθυσμού της Νέας Καληδονίας.

«Απορρίπτουμε πλήρως τις αβάσιμες κατηγορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ayhan Hajizadeh. «Διαψεύδουμε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των ηγετών του αγώνα για ελευθερία στην Καληδονία και το Αζερμπαϊτζάν», συμπλήρωσε.

Οι εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Μπακού έχουν ενταθεί μετά τον πόλεμο του 2020 και την αστραπιαία επίθεση που διεξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν το 2023 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκτοπίζοντας τους Αρμένιους κατοίκους της αυτόνομης περιοχής. Ο Νταρμανίν έχει χαρακτηρίσει «δικτατορία» το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν.

Related Articles

Back to top button