Κόσμος

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δήλωση του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, το ICC ζητά επίσης εντάλματα για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και για δύο άλλα κορυφαία στελέχη – τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Αλ-Κασσάμ, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι (γνωστός ως Μοχάμεντ Ντεΐφ), και τον Ισμαήλ Χανίγιαπολιτικό αρχηγό της Χαμάς.

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, ενώ, αναφορικά με τους Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι, οι κατηγορίες αφορούν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

Όταν εμφανίστηκαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέταζε το ενδεχόμενο να αιτηθεί εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους,  ο Νετανιάχου είπε ότι μια τέτοια κίνηση «θα αποτελούσε μια αγανάκτηση ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου». Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν τόνισε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». 

Ο γενικός εισαγγελέας εξήγησε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ICC, «είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να υποβάλουν προσφυγή ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ICC στοχεύει τον ηγέτη ενός στενού συμμάχου των ΗΠΑ.  Η αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης αναμένεται πλέον να εξεταστεί από μια επιτροπή δικαστών του ICC.

Related Articles

Back to top button