Κόσμος

Αφγανιστάν: 153 νεκροί από πλημμύρες

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στο βόρειο Αφγανιστάν ανήλθε σε 153 άτομα σε τρεις επαρχίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν το Σάββατο, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε ότι ήταν διπλάσιος, σύμφωνα με το Reuters.

Το WFP, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλο το Αφγανιστάν, είπε στο X ότι οι πλημμύρες είχαν σκοτώσει περισσότερους από 300 ανθρώπους. Δεν έδωσε πηγή για το νούμερο αυτό.
Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό του WFP, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο αριθμός του ήταν ακόμα 153 – αλλά οι αρχές είπαν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Τουλάχιστον 138 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από τις πλημμύρες στο βόρειο Baghlan, το Takhar και το Badakhshan, που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Abdul Mateen Qaniee.

Δύο ακόμη καταιγίδες προβλέπεται να εξαπλωθούν στην περιοχή το βράδυ της Παρασκευής.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν χείμαρρους νερού να σαρώνουν σπίτια σε πολλά χωριά, αφήνοντας στο πέρασμά τους ίχνη καταστροφής.

Η χώρα έχει πληγεί από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με τις πλημμύρες να έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων από τα μέσα Απριλίου.

Ο Abdul Mateen Qani, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, δήλωσε στο BBC ότι οι νεκροί προέρχονταν από την περιοχή Borka στην επαρχία Baghlan. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα στα σπίτια τους εκεί.

Ο αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ελικόπτερα είχαν σταλεί στο Μπαγκλάν -που βρίσκεται ακριβώς βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ- αλλά «η επιχείρηση μπορεί να μην είναι επιτυχής» λόγω έλλειψης φώτων νυχτερινής όρασης.

Εν τω μεταξύ, ο τοπικός αξιωματούχος Hedayatullah Hamdard δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το προσωπικό έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, «ψάχνει για τυχόν θύματα κάτω από τη λάσπη και τα χαλάσματα». Σκηνές, κουβέρτες και τρόφιμα δόθηκαν σε ορισμένες οικογένειες που είχαν χάσει τα σπίτια τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο κύριος δρόμος που συνδέει την Καμπούλ με το βόρειο Αφγανιστάν έχει κλείσει.

Έρχεται μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στα δυτικά της χώρας και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Περίπου 2.000 σπίτια, τρία τζαμιά και τέσσερα σχολεία υπέστησαν επίσης ζημιές.

Το Αφγανιστάν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Related Articles

Back to top button