Κόσμος

Η Χαμάς συμφωνεί σε εκεχειρία στη Γάζα – Επιφυλακτικότητα από το Ισραήλ που φέρεται να λέει «Όχι»

Η Χαμάς συμφωνεί σε εκεχειρία στη Γάζα - Επιφυλακτικότητα από το Ισραήλ που φέρεται να λέει «Όχι»

Η ηγεσία της Χαμάς αποδέχτηκε τους όρους για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, το απόγευμα της Δευτέρας (6.5.24), με την ισραηλινή πλευρά πάντως να φαίνεται επιφυλακτική για την ώρα και να απορρίπτει την πρόταση.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς δηλώνει ότι ενημέρωσε το Κατάρ και την Αίγυπτο για την απόφασή της και ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονταν για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για νέα εκχειρία.

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ»

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», αφού η παλαιστινιακή οργάνωση έκανε γνωστό ότι θα αποδεχόταν τους όρους ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Χαμάς αναφέρει ότι ο ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και με τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ και τους ενημέρωσε για την έγκριση της Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Επιφυλακτικότητα από το Ισραήλ

Όπως μεταδίδουν οι «Times of Israel», Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την απόφαση της Χαμάς να συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν σε ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, σχολίασαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, η προσφορά που αποδέχθηκε η Χαμάς είναι μια προσφορά που έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από το Ισραήλ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι ένα «τέχνασμα» που αποσκοπεί στο να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που αρνείται τη συμφωνία.

Ισραηλινή εντολή εκκένωση της Ράφα

Μετά την επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες προς στο Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πως αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. 

Πάντως, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα Δευτέρα, Μπάιντεν και Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε επιχείρηση στη Ράφα.

Οι ισραηλινές αρχές πέταξαν φυλλάδια από αέρος, με τα οποία προειδοποιούσαν τον άμαχο πληθυσμό να αποχωρήσει άμεσα, καθώς επίκειται στρατιωτική επιχείρηση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνηση τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων, ωστόσο ο πληθυσμός που έχει εκτοπιστεί στη Ράφα από άλλες περιοχές της Γάζας, μετά το ξεκίνημα της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Βομβαρδίστηκαν δύο συνοικίες της Ράφα

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σήμερα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Αναγκαία η επιχείρηση στη Ράφα

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες προέβλεπαν την απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σήμερα.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκαλάντ διευκρίνισε ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη νύκτα.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» κάνει λόγο η Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Ράφα, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

«Η αμερικανική διοίκηση, στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, φέρουν την ευθύνη για αυτήν την τρομοκρατία», δήλωσε ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφερόμενος στη συμμαχία του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, προειδοποιώντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή εκεί μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο κι ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε σήμερα πως η οργάνωση προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που την ίδια στιγμή το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες συνοικίες της πόλης στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, πριν από μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

«Μετά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η διοίκηση της οργάνωσης διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις και μαζί με άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού. «Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό και ανοικτό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε μία συμφωνία (…), η οποία θα προβλέπει μια απεριόριστη κατάπαυση του πυρός».

«Σθεναρή αντίθεση» της Γαλλίας σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Χ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.

To άρθρο Η Χαμάς συμφωνεί σε εκεχειρία στη Γάζα – Επιφυλακτικότητα από το Ισραήλ που φέρεται να λέει «Όχι» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button