Τοπικά

Απόψε το βράδυ στον ουρανό η πανσέληνος Απριλίου 2024 – Πώς θα φωτογραφίσετε το «Ροζ Φεγγάρι»

Απόψε το βράδυ, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, η πανσέληνος του μήνα, γνωστή και ως «Ροζ Φεγγάρι», θα φωτίσει τον ουρανό. Η φωτεινότητά της θα κορυφωθεί στις 02:49 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, ωστόσο το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο κατά την διάρκεια της ανατολής της Σελήνης και για λίγα λεπτά μετά. 

Όσον αφορά την ονομασία «Ροζ Φεγγάρι», αυτή δεν περιγράφει το χρώμα που θα έχει η πανσέληνο, αλλά την χλωρίδα που κατά την διάρκεια του Απριλίου σκεπάζει την αμερικανική ήπειρο.

Στην πραγματικότητα, η ονομασία όλων των πανσελήνων προέρχεται από τα φυσικά φαινόμενα, την χλωρίδα και την πανίδα που παρατηρείται κατά την εκάστοτε εποχή που πραγματοποιείται η πανσέληνος.

Στην περίπτωση του Απριλίου, στην ανατολική βόρεια Αμερική παρατηρείται η άνθηση του phlox subulata, ενός πανέμορφου, ποώδους φυτού που κατά την διάρκεια της άνοιξης εμφανίζει ροζ αγριολούλουδα σε ροζ χρώμα.

Άλλα ονόματα του «Ροζ Φεγγαριού»

Οι περισσότερες πανσέληνοι έχουν βαφτιστεί από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής και περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα του μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιούνται.

  • Το Φεγγάρι που Σπάει τον Πάγο (φυλή Algonquin)
  • Το Φεγγάρι των Φυτών και των Θάμνων (φυλή Tlingit)
  • Το Φεγγάρι που τα Ρεύματα είναι και πάλι Πλωτά (φυλή Dakota)
  • Το Φεγγάρι που Εμφανίζεται το Κόκκινο Γρασίδι (φυλή Oglala)
  • Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)

Πώς θα φωτογραφίσετε την πανσέληνο του Απριλίου με το κινητό

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προσπαθήσει να απαθανατίσουμε με το κινητό μας ένα εντυπωσιακό, ολόγιομο φεγγάρι με τα αποτελέσματα συνήθως να είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά.

Αυτό συμβαίνει διότι η φωτογράφηση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ πιο δύσκολη όταν έχουμε κινητό, σε σχέση με την επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, διότι τα smartphones συνήθως δε μας παρέχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του φιλμ (ISO).

Παράλληλα, ο ευρυγώνιος φακός των κινητών τηλεφώνων δε διαθέτει τηλεφακό μεγάλης εστιακής απόστασης (ειδικός φακός που μεγεθύνει απομακρυσμένα αντικείμενα) και έτσι το φεγγάρι φαίνεται πολύ πιο μικρό, λόγω της μεγάλης του απόστασης με τη Γη.

Τα καλά νέα είναι πως δε χρειάζεται να αγοράσετε μια επαγγελματική μηχανή για να φωτογραφίσετε την πανσέληνο, αρκεί να επιστρατεύσετε μερικά απλά κόλπα.

Για να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία της Σελήνης με το κινητό σας τηλέφωνο, το πρώτο βήμα θα ήταν να τραβήξετε την φωτογραφία μέσα από τις δεκάδες δωρεάν εφαρμογές που υπάρχουν (όπως το Nightcam ή το Camera +), ώστε να μετατραπεί η κάμερα του smartphone σας σε μια μηχανή με ρυθμίσεις και δυνατότητες ζουμ.

ieidiseis.gr

Related Articles

Back to top button