Κόσμος

Επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα στις 16-17 Μαΐου

Την Κίνα θα επισκεφθεί την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου του, Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Η επίσκεψη στην Κίνα θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν σε ξένο κράτος, μετά την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου και, όπως είπε νωρίτερα ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, η επίσκψη έρχεται να αντικατοπτρίσει «την πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, επίσης μετά την επανεκλογή του, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος», στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος πρόεδρος θα συζητήσει με τον Κινέζο ομολογό του το σύνολο των θεμάτων της εταιρικής τους σχέσης και της στρατηγικής αλληλεπίδρασης των δύο κρατών. Επιπλέον, ο Πούτιν και ο Σι θα «προσδιορίσουν τις βασικές κατευθύνσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της ρωσο-κινεζικής πρακτικής συνεργασίας» και θα ανταλλάξουν απόψεις για τα πιο πιεστικά διεθνή ζητήματα.

Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι «προβλέπεται η υπογραφή κοινής δήλωσης των αρχηγών των κρατών μετά τις συνομιλίες και μια σειρά διμερών εγγράφων».

Κατά τον ανασχηματισμό του ρωσικού υπουργικού του συμβουλίου την Κυριακή, βασικοί αξιωματούχοι για τις σινο-ρωσικές σχέσεις παρέμειναν στη θέση τους. Ο νέος υπουργός Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, είναι οικονομολόγος με βαθιές σχέσεις με την κινεζική ηγεσία. Υπογραμμίζεται πως, από τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεκίνο έχει γίνει η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και βασική πηγή εισαγωγών.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button