Κόσμος

«Είχαμε προειδοποιήσει» απαντά η Κίνα για το μαχητικό που έριξε φωτοβολίδες σε ελικόπτερο της Αυστραλίας

«Είχαμε προειδοποιήσει» απαντά η Κίνα για το μαχητικό που έριξε φωτοβολίδες σε ελικόπτερο της Αυστραλίας

Τη δική της εκδοχή για το περιστατικό του μαχητικού της αεροσκάφους που έθεσε σε κίνδυνο την πτήση ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου της Αυστραλίας έδωσε η Κίνα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προειδοποιήσουν την Αυστραλία, μετά από την ανακοίνωση της, ότι ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος έθεσε σε κίνδυνο την πτήση ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου της, υπό τις συνθήκες μιας «μη ασφαλούς» αντιπαράθεσης πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα.

«Το στρατιωτικό αεροσκάφος της Αυστραλίας πέταξε κοντά στον κινεζικό εναέριο χώρο με επικίνδυνο τρόπο» δήλωσε ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να προειδοποιήσουν την πλευρά της Αυστραλίας», συμπλήρωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι καταδίκασε σήμερα την «απαράδεκτη» συμπεριφορά κινεζικού μαχητικού/καταδιωκτικού J-10 που πέταξε φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού της χώρας του πάνω από διεθνή ύδατα.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το Σάββατο 4η Μαΐου, καθώς το ελικόπτερο κινείτο πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα, στο πλαίσιο των μέτρων του ΟΗΕ για την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας χθες Δευτέρα το βράδυ.

Το ελικόπτερο «αναχαιτίστηκε» από μαχητικό της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, το οποίο έριξε φωτοβολίδες προς την κατεύθυνση της πτήσης του, κάτι που το έθεσε σε κίνδυνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Είπαμε πολύ καθαρά στην Κίνα» ότι η συμπεριφορά «είναι αντιεπαγγελματική και απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ο Άντονι Αλμπανέζι στο Nine Network.

«Θεωρώ ότι οι Αυστραλοί περιμένουν εξηγήσεις» από την Κίνα «για το πώς μπόρεσε να γίνει αυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Αλμπανέζι διευκρίνισε πως η Καμπέρα έκανε σαφείς τις ανησυχίες της μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επαφής αλλά δεν έλαβε απάντηση από το Πεκίνο.

Τον Νοέμβριο, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πλοίο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού τραυμάτισε δύτες του αυστραλιανού ΠΝ, κατευθύνοντας εσκεμμένα πάνω τους σόναρ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε τότε επιμείνει πως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «πάντα διεξάγουν επιχειρήσεις με επαγγελματικό τρόπο και τηρώντας το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Αλμπανέζι μετέβη στην Κίνα την περασμένη χρονιά, εξαίροντας την αναθέρμανση των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων έπειτα από χρόνια ψυχρότητας.

Όμως οι εντάσεις στις διμερείς σχέσεις για ζητήματα ασφαλείας παραμένουν, καθώς η Αυστραλία προσεγγίζει ολοένα περισσότερο τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να περιορίσουν την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

To άρθρο «Είχαμε προειδοποιήσει» απαντά η Κίνα για το μαχητικό που έριξε φωτοβολίδες σε ελικόπτερο της Αυστραλίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button