Κόσμος

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Συνεχίζεται η τρικυμία στις βρετανο-ρωσικές σχέσεις καθώς σήμερα ο 54χρονος Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει στοχευμένα μέτρα κατά της Ρωσίας με πρώτο την απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός υπουργός επικαλούμενος την ανάγκη πάταξης της «κακόβουλης δραστηριότητας» της Ρωσίας  έναντι της χώρας του ανακοίνωσε πως θα επιβληθούν σύντομα μέτρα κατά της Μόσχας. Πέρα από την απέλαση του στρατιωτικού ακολούθου, που ισχυρίστηκε πως είναι «μη δηλωθείς αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών»,  θα αρθεί το διπλωματικό καθεστώς από ορισμένα ακίνητα του ρωσικού κράτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα περιοριστεί η διάρκεια των θεωρήσεων (βίζα) για τους Ρώσους διπλωμάτες.

«Η Βρετανία αποτελεί ήδη ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες…Τα μέτρα θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητά μας απέναντι στη ρωσική απειλή» είπε ο Τζέιμς Κλέβερλι στο κοινοβούλιο.

Ο Κλέβερλι εκτίμησε πως τα νέα  μέτρα έναντι της Μόσχας θα προκαλέσουν «επικρίσεις κατηγορίες για ρωσοφοβία, θεωρίες συνωμοσίας και υστερία από τη ρωσική κυβέρνηση», διαβεβαιώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η βρετανική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να γελοιοποιηθεί» (κάτι που βεβαίως μένει να αποδειχθεί εάν θα επαληθευτεί στην πραγματικότητα…).

Στη συνέχεια απαίτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία προσθέτοντας:

«Το μήνυμά μας προς τη Ρωσία είναι σαφές, σταματήστε αυτόν τον παράνομο πόλεμο, αποσύρετε τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία, σταματήστε αυτή την κακόβουλη δραστηριότητα».

Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν την αναμενόμενη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με την εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα, να διαμηνύει σήμερα πως η Ρωσία «θα δώσει την κατάλληλη απάντηση».

Related Articles

Back to top button