Κόσμος

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Οι διασώστες έσπευσαν να απομακρύνουν τους ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της νότιας Βραζιλίας την Τρίτη, με 90 νεκρούς και απελπισμένους επιζώντες να αναζητούν τρόφιμα και βασικές προμήθειες, αναφέρει το Reuters.

Στα περίχωρα του Eldorado do Sul, 17 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας Πόρτο Αλέγκρε, πολλοί άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κοιμόντουσαν στην άκρη του δρόμου και είπαν στο Reuters ότι θα πεινάσουν. Ολόκληρες οικογένειες έφευγαν με τα πόδια, κουβαλώντας αντικείμενα σε σακίδια και καροτσάκια για ψώνια.

«Είμαστε χωρίς φαγητό εδώ και τρεις μέρες και μόλις πήραμε αυτή την κουβέρτα. Είμαι με ανθρώπους που δεν ξέρω καν, δεν ξέρω πού είναι η οικογένειά μου», είπε ένας νεαρός άνδρας που έδωσε το όνομα Ρικάρντο Τζούνιορ.

Οι πλημμύρες έχουν δυσκολέψει τις προσπάθειες διάσωσης, με δεκάδες ανθρώπους να περιμένουν να εκκενωθούν με βάρκα ή ελικόπτερο από τα πληγέντα σπίτια. Μικρές βάρκες διέσχισαν την πλημμυρισμένη πόλη αναζητώντας επιζώντες.

Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της πολιτείας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 90 με άλλους τέσσερις θανάτους να ερευνώνται, ενώ 131 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και 155.000 είναι άστεγοι.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν πλημμύρες ποταμών, πλημμυρίζοντας ολόκληρες πόλεις και καταστρέφοντας δρόμους και γέφυρες.

Στο Πόρτο Αλέγκρε, μια πόλη 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων στον ποταμό Γκουάιμπα, οι δρόμοι του κέντρου της πόλης ήταν κάτω από το νερό.

Οι κάτοικοι του Πόρτο Αλέγκρε αντιμετώπισαν άδεια ράφια σούπερ μάρκετ και κλειστά βενζινάδικα, με τα καταστήματα να πωλούν μεταλλικό νερό με δελτίο. Η πόλη διένειμε νερό με φορτηγά σε νοσοκομεία και καταφύγια.

Οι πλημμύρες επηρέασαν επίσης τις υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού, με περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια να επηρεάζονται συνολικά, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα της Βραζιλίας.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα στο Πόρτο Αλέγκρε και στις απομακρυσμένες πόλεις, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας διέκοψαν τις προμήθειες για λόγους ασφαλείας στις πλημμυρισμένες γειτονιές. Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου ONS είπε ότι πέντε υδροηλεκτρικά φράγματα και γραμμές μεταφοράς έκλεισαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Ο πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά. Υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια για την πολιτεία σε αυτό που θεωρείται η χειρότερη κλιματική καταστροφή ποτέ.

Οι οικονομολόγοι της JP Morgan προέβλεψαν ότι ο αντίκτυπος των πλημμυρών στην οικονομία της Βραζιλίας θα ήταν μια μέτρια πτώση στην αύξηση του ΑΕΠ και μια οριακή αύξηση του πληθωρισμού, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών για το ρύζι που παράγεται σε μεγάλο βαθμό στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Εκτός από την καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομών, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες άφησαν τα χωράφια με σιτηρά κάτω από το νερό και σκότωσαν ζώα, διακόπτοντας τη συγκομιδή σόγιας και διακόπτοντας τις εργασίες σε πολλές μονάδες παραγωγής κρέατος.

Το λιμάνι του Ρίο Γκράντε λειτουργεί κανονικά, ανακοίνωσε η λιμενική αρχή της πολιτείας. Ένα σημαντικό λιμάνι για τις εξαγωγές σιτηρών, δεν έχει επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης της λιμνοθάλασσας Laguna dos Patos στην οποία εκβάλλει ο φουσκωμένος ποταμός Guaiba.

Ωστόσο, οι κύριοι δρόμοι πρόσβασης ήταν αδιάβατοι, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η παράδοση σιτηρών στο λιμάνι καθώς τα φορτηγά έπρεπε να κάνουν μεγάλη παράκαμψη, ανέφεραν οι εξαγωγείς.

Related Articles

Back to top button