Τοπικά

Συνέδριο του “Economist Impact” στη Νέα Υόρκη ο Κώστας Σκρέκας – Συναντήθηκε και με τον Τζέφρι Πάιατ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας συμμετείχε την Παρασκευή 26 Απριλίου στην 5η Επιχειρηματική Σύνοδο Ανατολικής Μεσογείου του «Economist Impact» που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

Ο Τρικαλινός Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2019, πριν καν προκύψουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές πιέσεις.

Τόνισε επίσης ότι «οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ’ το βυθό νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όμως, για να είμαι ειλικρινής πρώτα θα πρέπει να κάνουμε γεώτρηση και να δούμε αν στ’ αλήθεια υπάρχει. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε -θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, για να πετύχει η Ελλάδα τον φιλόδοξο στόχο κάλυψης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ΑΠΕ μέχρι το 2030- θα πρέπει να δοθεί επίσης έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Αν καταφέρναμε να μειώσουμε κατά 10% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης των κτιρίων ή της βελτιστοποίησης των διαδικασιών στη βιομηχανία, θα μπορούσαμε ακόμη και σήμερα να κλείσουμε και τις τελευταίες εναπομείνασες μονάδες λιγνίτη στη χώρα», τόνισε ακόμα ο κ. Σκρέκας.

Ο Τρικαλινός Υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πρόοδο του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Ιnterconnector» μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και τη λειτουργία της μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη που θα αποτελέσει πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή.

Related Articles

Back to top button