Κόσμος

Τέξας: Συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν τελικά στις 24 Απριλίου, καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Τα πλάνα από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών διαδόθηκαν γρήγορα στο διαδίκτυο, απηχώντας εικόνες από άλλες διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι Τεξανοί αντιμετωπίζουν μια μοναδική πρόκληση, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μια ακροδεξιά πολιτειακή κυβέρνηση που έχει προσπαθήσει να περιορίσει τις διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ. Το 2017, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ υπέγραψε νόμο που απαγορεύει σε κυβερνητικούς φορείς να συνεργάζονται με επιχειρήσεις που μποϊκοτάρουν το Ισραήλ, και έκτοτε η πολιτεία έχει λάβει μέτρα για την περαιτέρω αυστηροποίηση αυτού του νόμου.

Ο Άμποτ έχει επίσης χαρακτηρίσει τις σημερινές διαδηλώσεις ως “γεμάτες μίσος” και “αντισημιτικές”, ενισχύοντας τις παρανοήσεις σχετικά με τους διαδηλωτές και τους στόχους τους. Επιπλέον, νωρίτερα φέτος τέθηκε σε ισχύ ένας πολιτειακός νόμος που ανάγκασε τα δημόσια πανεπιστήμια να κλείσουν τα γραφεία τους για την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη (DEI).

Πολλές από τις διαμαρτυρίες έχουν επικεντρωθεί στο κληροδότημα του Πανεπιστημίου του Τέξας, μια τράπεζα κεφαλαίων που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα τις εννέα πανεπιστημιουπόλεις του.

Το σύστημα του Πανεπιστημίου του Τέξας διαθέτει το μεγαλύτερο κληροδότημα δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. δολαρίων. Ορισμένα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από επενδύσεις σε εργολάβους όπλων και αμυντικών συστημάτων, καθώς και σε εταιρείες αεροδιαστημικής, ενέργειας και αμυντικής τεχνολογίας με στενούς δεσμούς με το Ισραήλ.

Η ExxonMobil, για παράδειγμα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες των επενδύσεων του συστήματος και η εταιρεία έχει προμηθεύσει το Ισραήλ με καύσιμα για τα μαχητικά του αεροσκάφη.

Αυτοί οι δεσμοί τροφοδότησαν τις διαμαρτυρίες σε όλες τις δημόσιες πανεπιστημιουπόλεις της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδήλωσης την 1η Μαΐου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.

Related Articles

Back to top button