Τοπικά

«Λουκέτο» βάζουν τα εργαστηριακά ιατρεία στα Τρίκαλα

Ξεκινούν από Τετάρτη αποχή διαρκείας – Και νέο «χαράτσι» στους ασφαλισμένους

Κατεβάζουν ρολά από την Τετάρτη 8 Μαΐου τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια των Τρικάλων, με τους εργαστηριακούς γιατρούς να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη υφαρπαγή των αποζημιώσεων (clawback) από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα και μέσα σε κλίμα αναβρασμού η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει στους ασφαλισμένους νέο «χαράτσι» για την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να μειώσει ισόποσα το ποσοστό της αποζημίωσης, που κρατά από τα εργαστήρια για τις εξετάσεις!

Οι εργαστηριακοί γιατροί προσπαθούν με συνεχείς διαβουλεύσεις να καταφέρουν την επιβίωση των εργαστηρίων τους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις στο 30-40% του ύψους τους εξαιτίας των μνημονιακών νόμων.

Με κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια σύμφωνα με την απόφαση, οι ασφαλισμένοι για τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να απευθύνονται στο νοσοκομείο.

Και νέο «χαράτσι» για τους ασφαλισμένους

Οι δικαιούχοι περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταβάλλουν από την 1η Μαΐου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας τονίζεται ότι η απομείωση του ποσού που καταβάλλεται από τους δικαιούχους υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφαρμόζεται στην υποβαλλόμενη δαπάνη του εκάστοτε ιδιώτη παρόχου υπηρεσιών υγείας (εργαστηρίων), αφού προηγουμένως εφαρμοστεί η κλιμακωτή έκπτωση (Rebate). Στα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν πριν την 01.05.2024 αλλά εκτελούνται από αυτή την ημερομηνία και μετά, η καταβολή ποσού υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ εφαρμόζεται κανονικά, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από το «χαράτσι» οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

The post «Λουκέτο» βάζουν τα εργαστηριακά ιατρεία στα Τρίκαλα appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button