Κόσμος

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της σεζόν συνεχίζει να καίει σε ολόκληρο τον Δυτικό Καναδά, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να δαμάσουν τη φλόγα που εξαπλώθηκε γρήγορα, ενώ οι αρχές εκκένωσαν μια πόλη στη Βρετανική Κολομβία και συμβούλευσαν τους κατοίκους ενός κόμβου πετρελαίου στην Αλμπέρτα να προετοιμαστούν να φύγουν, μεταδίδει το Reuters.

Η Αλμπέρτα είπε ότι η πυρκαγιά ήταν ακραία και εκτός ελέγχου, βρίσκεται 16 χλμ. νοτιοδυτικά του Fort McMurray και εξαπλώθηκε σε 4922,34 στρέμματα γης, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αναφέρθηκε νωρίτερα.

Στη Βρετανική Κολομβία, χιλιάδες κάτοικοι στον περιφερειακό δήμο North Rockies και στο Fort Nelson First Nations κλήθηκαν να απομακρυνθούν καθώς η φωτιά επεκτάθηκε σε 1.696 εκτάρια.

Ο δήμαρχος του δήμου North Rockies, Ρομπ Φρέιζερ, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι περισσότεροι από τους 3.500 κατοίκους μέσα και γύρω από το Fort Nelson είχαν εκκενωθεί.

Ο Φρέιζερ είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα δέντρο που καταρρίφθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπεσε σε μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος.

Πέντε πληρώματα από πυροσβέστες, εννέα ελικόπτερα και αεροσκάφη επιχειρούσαν το Σάββατο με χαμηλότερες θερμοκρασίες το βράδυ που αναμένεται να επιβραδύνουν τη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών, δήλωσαν οι αρχές της Αλμπέρτα.

Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου με ελικόπτερα νυχτερινής όρασης και βαρύ εξοπλισμό.

Οι ειδοποιήσεις εκκένωσης τέθηκαν σε ισχύ για το Fort McMurray, το Saprae Creek Estates και επεκτάθηκαν στο Gregoire Lake Estates και στο Rickards Landing Industrial Park αργά το Σάββατο.

Αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για αυτές τις κοινότητες, ο συναγερμός διασφαλίζει ότι οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να εκκενώσουν εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Καπνός στο Fort McMurray το Σάββατο προερχόταν από πυρκαγιές στη βόρεια Βρετανική Κολομβία, είπε η Αλμπέρτα.

Η Environment Canada εξέδωσε ειδική δήλωση για την ποιότητα του αέρα που εκτείνεται από τη Βρετανική Κολομβία έως το Οντάριο την Κυριακή.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τον Καναδά ότι θα αντιμετωπίσει άλλη μια «καταστροφική» εποχή πυρκαγιών καθώς προβλέπει υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες την άνοιξη και το καλοκαίρι σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενισχυμένες από τις καιρικές συνθήκες του Ελ Νίνιο.

Ο Καναδάς βίωσε έναν από τους θερμότερους χειμώνες του με χαμηλό έως ανύπαρκτο χιόνι σε πολλές περιοχές, προκαλώντας φόβους ενόψει ενός ζεστού καλοκαιριού που πυροδοτεί φλόγες σε δάση και άγριες περιοχές εν μέσω μιας συνεχιζόμενης ξηρασίας.

Το 2016, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Fort McMurray καθώς μια πυρκαγιά έκαψε χιλιάδες σπίτια και κτίρια.

Related Articles

Back to top button