Κόσμος

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά τον τραυματισμό του από έναν ένοπλο άνδρα, μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης, σε τοποθεσία έξω από την Μπρατισλάβα, με τους αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για ξεκάθαρη απόπειρα δολοφονίας του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ματούς Σουτάι Εστόκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε απόψε στο ομώνυμο νοσοκομείο της κεντρικής πόλης, Μπάνσκα Μπίστριτσα, χαρακτήρισε πολιτική την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο.

«Ο ύποπτος πήρε την απόφαση να την επιχειρήσει λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές» είπε ο Σλοβάκος υπουργός, ενώ μαζί του συμφώνησε και ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Καλινάκ, τονίζοντας πως επρόκειτο για μία απόπειρα δολοφονίας «με πολιτικά κίνητρα».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση του Φίτσο, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως πυροβολήθηκε πέντε φορές και πως παραμένει «σε κρίσιμη κατάσταση» καθώς ήταν ως απόψε στις 21.00 το βράδυ στο χειρουργικό τραπέζι σε μία επέμβαση διάρκειας άνω των 3,5 ωρών.

Οι υπουργοί παρόλα αυτά εξέφρασαν την ελπίδα πως ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να ξεπεράσει την αιφνιδιαστική περιπέτεια της υγείας του.

Νωρίτερα, σε ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών της Σλοβακίας  στο Facebook, αναφέρεται πως η Σλοβακία βιώνει «τη χειρότερη μέρα της δημοκρατίας της για πρώτη φορά εδώ και 31 χρόνια» επειδή «κάποιος αποφάσισε να εκφράσει μία πολιτική άποψη όχι μέσω εκλογών αλλά με έναν όπλο στο δρόμο». Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης πως θα κάνει το παν για να διενεργηθεί εξονυχιστική έρευνα σε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας.

Ποιος είναι ο επίδοξος δολοφόνος

Ο δράστης της επίθεσης του Σλοβάκου πρωθυπουργού φαίνεται πως ήταν ο 71χρονος συμπατριώτης του λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) μετέδωσαν σήμερα το απόγευμα ΜΜΕ της Μπρατισλάβας.

Ο φερόμενος δράστης της δολοφονικής απόπειρας του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Γιουράι Τσιντούλα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Σλοβάκος λογοτέχνης πλησίασε τον Φίτσο, ενώ συνομιλούσε με πολίτες και κάνοντας πως ήθελε να του σφίξει το χέρι τον πυροβόλησε εν ψυχρώ δίχως να γίνει άμεσα γνωστό το κίνητρο που του όπλισε το χέρι.

Σε ένα από τα πρώτα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, λίγη ώρα μετά την δολοφονική απόπειρα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός φαίνεται να μεταφέρεται από μέλη της φρουράς του στο όχημα του και να απομακρύνεται από το σημείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Φίτσο απομακρύνθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με τις τελευταίες πληροφορίες να μεταδίδουν ότι βρίσκεται στο χειρουργείο, σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό σταθμό TA3, ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας χτυπήθηκε στο στομάχι και στο θώρακα.

Μιλώντας στο Reuters, αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε πολλούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Λούμπος Μπλάχα, επιβεβαίωσε το περιστατικό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου και το διέκοψε μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα μ το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Διεθνείς αντιδράσεις στην επίθεση

Τη συμπαράστασή τους στον Σλοβάκο πρωθυπουργό εξέφρασαν ηγέτες της Ε.Ε., εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για την δολοφονική επίθεση εναντίον του.

«Η είδηση ​​της άνανδρης απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίκο με συγκλονίζει πολύ. Η βία δεν πρέπει να έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτές τις ώρες οι σκέψεις μου είναι με τον Ρόμπερτ Φίκο, τους συγγενείς και τους πολίτες της Σλοβακίας», έγραψε σε ανάρτησή του ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς.

Σοκαρισμένος με την επίθεση κατά του «φίλου» του, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

Αντιστοίχως, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε συγκλονισμένος με την επίθεση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή παρόμοιες επιθέσεις».

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», καταλήγει η ανάρτηση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε έντονα την «απεχθή επίθεση» στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο.

«Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό», ενώ πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αυτές τις στιγμές σκέφτεται τον πρωθυπουργό Φίκο και την οικογένειά του.

Αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Ρόμπερτ Φίτσο. Ο ίδιος δήλωσε:

«Είμαι συγκλονισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας».

Πούτιν: Ειδεχθές έγκλημα η απόπειρα δολοφονίας

Αγανακτισμένος από την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Με αγανάκτηση έμαθα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο, του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίτσο ως έναν γενναίο και αποφασιστικό άνδρα. Ελπίζω ότι τα χαρακτηριστικά του αυτά θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση», έγραψε ο Πούτιν σε τηλεγράφημα που έστειλε στην Σλοβάκα ομόλογό του Ζουζάνα Τσαπούτοβα και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Μπάιντεν και Μακρόν για την απόπειρα έναντι του Φίτσο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Σλοβακία είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση στην Μπρατισλάβα.

«Θορυβήθηκα ακούγοντας αναφορές για μια επίθεση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο», είπε ο Μπάιντεν. «Καταδικάζουμε αυτή τη φρικιαστική πράξη βίας. Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένος από τα πυρά που έπληξαν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό» Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος είναι μεταξύ ζωής και θανάτου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. «Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση αυτή. Οι σκέψεις μου και η αλληλεγγύη μου είναι κοντά του, στην οικογένειά του και στον σλοβακικό λαό» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Μακρόν.

Related Articles

Back to top button