Κόσμος

Πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Σε μια κατάφωρη πρόκληση προχώρησε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας της, σήμερα Κυριακή το μεσημέρι, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Πρεσπών, η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την να το επαναλάβει, αναφερόταν σαφώς ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως είναι σε εγρήγορση λόγω ορισμένων δηλώσεων Βορειομακεδόνων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα είπε: «Παρακολουθώ με προβληματισμό δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO. Θα περιμένω με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου όπως όλα δείχνουν πρωθυπουργού, για να δω πως θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό μακεδονικού έθνους και γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχεια του κράτους. Αναγνώρισα ότι οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά. Γιατί αν συμβεί αυτό θα έχουμε ζητήματα».

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής και ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Related Articles

Back to top button