Κόσμος

Εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης – Η αντίδραση του Ισραήλ

Εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης - Η αντίδραση του Ισραήλ

Με συντριπτική υποστήριξη εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης, σήμερα Παρασκευή (10.5.24).

Υπέρ ψήφισαν 143 χώρες, εννέα καταψήφισαν (ανάμεσά τους το Ισραήλ και οι ΗΠΑ), ενώ 25 απείχαν.

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν οργισμένη, με τον Ισραηλινό πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάλ Ερντάν, να καταστρέφει ένα αντίγραφο του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ με ένα μικρό μηχάνημα που είχε μαζί του.

Τι προβλέπει το ψήφισμα

Το ψήφισμα προβλέπει την ενίσχυση του κύρους της παλαιστινιακής αποστολής παρατηρητών στον ΟΗΕ και προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει την απόφασή του τον περασμένο μήνα να απορρίψει μια αίτηση για να χορηγηθεί στην αποστολή καθεστώς πλήρους μέλους.

Η Παλαιστίνη κατέχει επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή στο διεθνές όργανο, το οποίο της επιτρέπει να συμμετέχει και να μιλά σε συναντήσεις που συζητούν θέματα σχετικά με την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.

Το ψήφισμα θα διευρύνει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη να συμμετέχει και να μιλά σε συνεδριάσεις για όλα τα θέματα, αλλά χωρίς δικαιώματα πλήρους μέλους στην ψήφο.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ επιβεβαίωσε αυτή τη θέση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται στο τρέχον ψήφισμα.

To άρθρο Εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης – Η αντίδραση του Ισραήλ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button