Κόσμος

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά ψήφισε ομόφωνα υπέρ της πρότασης να καταχωρηθεί το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι βουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη ομόφωνα με ψήφους 327 έναντι 0 υπέρ της αποδοχής της πρότασης που προκάλεσε η έκθεση της Επιτροπής Δικαιοσύνης, μετέδωσε το CBC news. Ωστόσο, δεν είναι νομικά δεσμευτική.

Η κυβέρνηση είχε δεχθεί πιέσεις να κηρύξει τη Φρουρά της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση μετά την αεροπορική επιδρομή του Ιράν στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

Επίσης, οι οικογένειες των θυμάτων της πτήσης PS752 πιέζουν εδώ και καιρό την κυβέρνηση να καταγράψει την ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση. Η πτήση καταρρίφθηκε από τη Φρουρά της Επανάστασης λίγο μετά την αναχώρησή της από την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη στις 8 Ιανουαρίου 2020, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 55 Καναδοί πολίτες και 30 κάτοικοι του Καναδά.

Τον Ιανουάριο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναζητά «τρόπους για να καταχωρήσει υπεύθυνα το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση».

Related Articles

Back to top button