Υγεία

30 νεκροί, 22 αγνοούμενοι ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης πολυκατοικίας στη Νότιο Αφρική

30 νεκροί, 22 αγνοούμενοι ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης πολυκατοικίας στη Νότιο Αφρική

Ακόμα πιο βαρύς, φθάνοντας τους 30 νεκρούς, έγινε ο απολογισμός των θυμάτων της κατάρρευσης υπό ανέγερση πολυκατοικίας στη Νότιο Αφρική στις 6 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, 22 εργάτες εξακολουθούν να αγνοούνται στα συντρίμμια της νεοαναγειρόμενης πολυκατοικίας στη Νότιο Αφρική, ανακοίνωσαν οι αρχές, χθες, μία εβδομάδα μετά την τραγωδία.

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν ακόμη δέκα πτώματα από τα συντρίμμια από το βράδυ της Κυριακής έως χθες, ανέφερε η δημοτική αρχή της Τζορτζ, πόλης στις ακτές της Νότιας Αφρικής.

Συνεχίζουν να εργάζονται ασταμάτητα αφότου το εξαώροφο κτίριο υπό ανέγερση κατέρρευσε, καθώς στο εργοτάξιο βρίσκονταν 81 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εργάτες.

Προηγούμενος απολογισμός, που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 13 Μαΐου, έκανε λόγο για 26 νεκρούς και 26 αγνοούμενους.

Τα αίτια της κατάρρευσης του ακινήτου, που θα είχε 42 διαμερίσματα και είχε λάβει οικοδομική άδεια, δεν είναι γνωστά ως αυτό το στάδιο.

Από τα ερείπια 29 άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί, ανάμεσά τους άνδρας που εντοπίστηκε και διασώθηκε το Σάββατο (11.05.2024), έπειτα από 116 ώρες στα συντρίμμια του εργοταξίου. Για «θαύμα» έκανε λόγο ο επικεφαλής της επαρχιακής κυβέρνησης Άλαν Βίντε μέσω X.

Οι ελπίδες να βρεθούν κι άλλοι επιζήσαντες στον σωρό των ερειπίων σβήνουν, παρότι τα σωστικά συνεργεία υπόσχονται πως θα ψάξουν «κάθε κοιλότητα» στα συντρίμμια.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων

Οι κάτοικοι της Τζορτζ κλήθηκαν να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή χθες στις 14:09 (15:09 ώρα Ελλάδας), την ώρα της κατάρρευσης, για να τιμήσουν «τις ζωές που χάθηκαν», να εκφράσουν «το συλλογικό πένθος μας» και «την υποστήριξή μας στις οικογένειες που επλήγησαν».

Διενεργείται έρευνα για την καταστροφή, ενώ η νοτιοαφρικανική αστυνομία συνεχίζει να αναζητεί τον ιδιοκτήτη του εργοταξίου.

Οι αρχές υποσχέθηκαν χθες πως θα «επιταχύνουν» τη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων.

Μέλη οικογενειών των θυμάτων διαμαρτυρήθηκαν το Σαββατοκύριακο για την αργή ταυτοποίηση, που γίνεται με δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα DNA και φωτογραφίες.

 

Οι αρχές γνωστοποίησαν πως επικοινώνησαν με τις διπλωματικές αποστολές της Μοζαμβίκης, της Ζιμπάμπουε και του Μαλάουι και ζήτησαν να διατεθούν ειδικοί στην «ψυχοκοινωνική υποστήριξη» που γνωρίζουν πορτογαλικά, καθώς και τις γλώσσες σόνα και τσέουα, «για να βοηθήσουν επιζήσαντες και τις οικογένειές τους».

Οι αρχές έχουν αποφύγει να επιβεβαιώσουν μέχρι τώρα την πληροφορία πως οι περισσότεροι εργάτες που δούλευαν στην υπό ανέγερση πολυκατοικία ήταν ξένοι.

Η Νότια Αφρική – η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής – προσελκύει εδώ και πολύ καιρό μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες, οι οποίοι συχνά μεταναστεύουν παράτυπα σ’ αυτή με την ελπίδα να βρουν δουλειά και καλύτερη ζωή.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

To άρθρο 30 νεκροί, 22 αγνοούμενοι ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης πολυκατοικίας στη Νότιο Αφρική δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button