Κόσμος

Συνελήφθη υπάλληλος της βρετανικής βουλής για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ένας 29χρονος άνδρας, ο οποίος εργαζόταν ως ερευνητής στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένας από τους δύο άνδρες που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος (CPS).

Πρόκειται για τον Κρίστοφερ Κας, ο οποίος είχε πρόσβαση στο βρετανικό κοινοβούλιο, μιας και εργαζόταν για συντηρητικούς βουλευτές. Ο 29χρονος αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή, αφού ο ίδιος και ο Κρίστοφερ Μπέρι, 32 ετών, κατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν το Νόμο περί Κρατικών Απορρήτωνδιενεργώντας κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας.

Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο άνδρες στις 13 Μαρτίου του 2023, στο Οξφορντσάιρ και στο Εδιμβούργο. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και αναμένεται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο του Γουεστμίνστερ στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Κας κατηγορείται για απόκτηση, συλλογή, καταγραφή, δημοσίευση ή κοινοποίηση σημειώσεων, εγγράφων ή πληροφοριών, τα οποία «θεωρείται ότι ήταν, μπορεί να ήταν ή προοριζόταν να είναι, άμεσα ή έμμεσα, χρήσιμα σε έναν εχθρό» – συγκεκριμένα την Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας- μεταξύ 20 Ιανουαρίου 2022 και 3 Φεβρουαρίου 2023.

«Ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη έρευνα για πολύ σοβαρές κατηγορίες», δήλωσε ο διοικητής Ντόμινικ Μέρφι, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Διεύθυνσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button