Κόσμος

Μαντλίν ΜακΚάν: Ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ που ερευνά την εξαφάνισή της κλήθηκε για κατάθεση

Μαντλίν ΜακΚάν: Ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ που ερευνά την εξαφάνισή της κλήθηκε για κατάθεση

Ένας ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ που ερευνά την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη του βασικού τους υπόπτου Κριστιάν Μπρίκνερ για βιασμό στη Γερμανία.

Ο ντετέκτιβ Μαρκ Ντρέικοτ αποτελεί βασικό μέρος της έρευνας των βρετανικών αρχών για την λεγόμενη «επιχείρηση Grange» – όπως έχει ονομάσει η Σκότλαντ Γιαρντ την έρευνα για τη Μαντλίν ΜακΚαν – από τότε που η βρετανική αστυνομία πήρε την υπόθεση από τους Πορτογάλους ερευνητές πριν από 13 χρόνια.

Ο Μαρκ Ντρέικοτ ταξίδεψε στην Αθήνα το 2017 για να πάρει συνέντευξη από τον μάρτυρα Χέλγκε Μπάσινγκ, 52 ετών και πρώην φίλο του κατηγορούμενου και βασικού υπόπτου της εξαφάνισης της Μαντλίν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Μπρίκνερ είχε ομολογήσει ότι σκότωσε τη Μαντλίν.

Η συγκλονιστική εξέλιξη σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ που ερευνούν την εξαφάνιση της 3χρονης τότε Μαντλίν το 2007 θα πρέπει να αποκαλύψουν ενόρκως τι γνωρίζουν.

Ο Μπάσινγκ φέρεται να είπε ότι ο Μπρίκνερ παραδέχτηκε ότι την άρπαξε από ένα ξενοδοχείο στην Πορτογαλία και του είπε ότι δεν φώναξε.

Οι αξιωματικοί της «επιχείρησης Grange» επικοινώνησαν με τις γερμανικές αρχές και έτσι έγιναν γνωστές οι καταδίκες του Μπρίκνερ στο παρελθόν για βιασμό και παιδεραστία, με αποτέλεσμα να γίνει ο κύριος ύποπτος.

Το 2011, υπό την τότε υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ζητήθηκε από τη Scotland Yard να αναλάβει την έρευνα μετά από αίτημα του προϊσταμένου της πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και δημιουργήθηκε η επιχείρηση Grange η οποία είναι ενεργή και χρηματοδοτείται.

Ο Μπρίκνερ δεν δικάζεται επί του παρόντος ως ύποπτος στην υπόθεση ΜακΚαν και αντ’ αυτού αντιμετωπίζει κατηγορίες στο περιφερειακό δικαστήριο του Braunschweig για τρεις βιασμούς και δύο περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο Μπάσινγκ είναι βασικός μάρτυρας στην τρέχουσα υπόθεση και ισχυρίζεται ότι έχει δει δύο σοκαριστικά βίντεο με τον Μπρίκνερ να βιάζει δύο θύματα που ήταν δεμένα σε ένα κρεβάτι.

Τώρα οι δικηγόροι του Μπρίκνερ πιστεύουν ότι ο ντετέκτιβ, ο οποίος πρόκειται να καταθέσει στις 2 Μαΐου, θα μπορούσε να βοηθήσει να καταρριφθεί η αξιοπιστία του Μπάσινγκ ως μάρτυρα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο βασικός ύποπτος Κρίστιαν Μπρίκνερ – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πιστεύουν ότι οι αντιφάσεις σε όσα είπε στον Ντρέικοτ το 2017 και σε όσα έχει πει στην αστυνομία στην τρέχουσα υπόθεση θα μπορούσαν να απαλλάξουν τον Μπρίκνερ.

Οι εισαγγελείς επέμειναν ότι ο αστυνομικός θα πρέπει να ανακριθεί μόνο για τις τρέχουσες κατηγορίες, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την υπόθεση ΜακΚαν.

Ο Μπάσινγκ παραδέχεται ότι διέπραξε εγκλήματα μαζί με τον Μπρίκνερ στην Πορτογαλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προτού εμφανιστεί το 2020 για να ισχυριστεί ότι ο συνεργάτης του είχε απαγάγει τη Μαντλίν, ηλικίας τότε τριών ετών.

Θέλουν επίσης να μάθουν γιατί ο Μπάσινγκ ισχυρίζεται ότι βρίσκεται «υπό αστυνομική προστασία», ενώ προφανώς δεν υπάρχει καμία απειλή εναντίον του από όσο γνωρίζουν.

Μια πηγή κοντά στους δικηγόρους δήλωσε στη MailOnline: «Θα καλέσουμε τη βρετανική αστυνομία από την επιχείρηση Grange για να δώσει στοιχεία – ειδικά εκείνους τους αστυνομικούς που μίλησαν με τον κ. Χέλγκε Μπάσινγκ. Θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς τους είπε και γιατί αυτό που είπε στο δικαστήριο ήταν διαφορετικό».

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο θα έχει την ευκαιρία να δει τι ακριβώς είναι γνωστό για τον Μπρίκνερ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι ένας πρώην Βρετανός ιδιωτικός ερευνητής των Mακάν ο Ντέιβ Έντγκαρ, από το 2008 έως το 2011, όταν ανέλαβε η Scotland Yard, θα εξεταστεί επίσης στο πλαίσιο της υπεράσπισης του Μπρίκνερ.

Ο Μπάσινγκ ισχυρίστηκε ότι είχε καλέσει τον Έντγκαρ το 2008 και τον ενημέρωσε για τον Μπρίκνερ, αλλά ο ερευνητής είπε δεν θυμόταν κανένα μήνυμα ή συνομιλία με τον Μπάσινγκ εκείνη την εποχή και ότι αν «γνώριζε τις λεπτομέρειες θα είχε ενεργήσει».

Βίντεο με βασανιστήρια και βιασμούς

Στην κατάθεσή του ο Μπάσινγκ είπε στο δικαστήριο ότι είχε δει βίντεο με τον Μπρίκνερ να βιάζει δύο γυναίκες – μία ηλικιωμένη και μία νεότερη – αλλά δεν έχουν ανακτηθεί ποτέ και οι δικηγόροι υπεράσπισης αμφιβάλλουν για την ύπαρξή τους.

Ισχυρίστηκε ότι βρήκε το υλικό το 2006 και τον επόμενο χρόνο η Μαντλίν εξαφανίστηκε από το θέρετρο Praia da Luz στο Αλγκάρβε και οι γονείς της ξεκίνησαν μία παγκόσμια εκστρατεία για την ανεύρεσή της.

Έκτοτε έγινε γνωστό ότι ο Μπάσινγκ πάσχει από καρκίνο του εντέρου και η κατάσταση της υγείας του είναι «κακή» πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην ζήσει για να δώσει στοιχεία σε οποιαδήποτε μελλοντική δίκη.

Ο Μπρίκνερ εκτίει επί του παρόντος επτά χρόνια για τον βιασμό μιας ηλικιωμένης Αμερικανίδας στο Αλγκάρβε και φυλακίστηκε το 2019.

Αυτή τη στιγμή δικάζεται για μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών και παιδιών στην ίδια περιοχή μεταξύ 2000 και 2017 στο Braunschweig της Γερμανίας, όπου ζούσε.

To άρθρο Μαντλίν ΜακΚάν: Ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ που ερευνά την εξαφάνισή της κλήθηκε για κατάθεση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button