Κόσμος

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, πέρυσι, η χώρα υπέστη σειρά κυρώσεων, που επιβλήθηκαν από την Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS). Οι κυρώσεις χαρακτηρίστηκαν “απάνθρωπες” από τις νέες αρχές του Νίγηρα. Τον Φεβρουάριο, ορισμένες από αυτές άρθηκαν.

Ένα αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία έφτασε στον Νίγηρα, δήλωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στο Sputnik.

Σύμφωνα με την πηγή, η Ρωσία παρέδωσε ένα μεγάλο φορτίο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Το φορτίο παραλήφθηκε από τις αρχές του Νίγηρα και επαναφορτώθηκε στα φορτηγά τους. Η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιήθηκε έξω από τη στρατιωτική βάση όπου σταθμεύει ο αμερικανικός στρατός.

Η πηγή πρόσθεσε επίσης:

Η συνεργασία μεταξύ του Νίγηρα και της Ρωσίας δεν αφορά μόνο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και τον ανθρωπιστικό τομέα. Ο λαός του Νίγηρα αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας. Ενώ άλλες χώρες αποκλείουν το κράτος μας, ο απλός πληθυσμός υποφέρει. Η Ρωσία έτεινε χείρα βοηθείας και έφερε τα απαραίτητα προϊόντα- εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο με τις αρχές του Νίγηρα για την αποχώρηση του αποσπάσματος από τη χώρα. Αυτό φέρεται να ήταν το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των νέων αρχών της χώρας σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μετά το 2023. Λίγο αργότερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μέρος του αμερικανικού αποσπάσματος θα αποσυρθεί προσωρινά από το Τσαντ.

Στις 12 Απριλίου, Ρώσοι ειδικοί έφτασαν στον Νίγηρα για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Μόσχα και οι αφρικανικές χώρες ενδιαφέρονται για την αμυντική συνεργασία και θα συνεχίσουν να την αναπτύσσουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις αναφορές του Πενταγώνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις σταθμεύουν στον Νίγηρα στην ίδια βάση με τον αμερικανικό στρατό.

Related Articles

Back to top button