Κόσμος

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Σε πολιτικό «θρίλερ» εξελίσσεται το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg είχε μεταδώσει νωρίτερα σήμερα πως η επίσκεψη θα γίνει στις 9 Μαΐου. Ωστόσο η είδηση διαψεύστηκε μερικές ώρες αργότερα από την τουρκική εφημερίδα Sabah που ανέφερε πως το ταξίδι θα αναβληθεί και θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία «που θα ανακοινωθεί σύντομα».

Η αφορμή φαίνεται πως είναι «αλλαγές στην ατζέντα του Τούρκου Προέδρου».

Στο επίκεντρο της συνάντησης (όποτε και εάν γίνει αυτή) αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα στρατιωτικά, αμυντικής και «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα επισημαίνει τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας που αυτή την περίοδο διαταράσσονται από την άνευ όρων υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο στη Γάζα.

‘Εχουν επίσης να συζητήσουν το τουρκικό αίτημα αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εκσυγχρονισμού άλλων που ήδη διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία αλλά και την υποστήριξη που παρέχει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια η Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές της Συρίας που ανήκουν στην οργάνωση YPG , που η Άγκυρα την αντιμετωπίζει σαν «τρομοκρατική» οργάνωση-παρακλάδι του ΡΚΚ.

Related Articles

Back to top button