Κόσμος

Πέθανε ο σκηνοθέτης Ρότζερ Κόρμαν σε ηλικία 98 ετών

Ο Ρότζερ Κόρμαν, ο οποίος σκηνοθέτησε μια σειρά καλτ ταινιών, συμπεριλαμβανομένου του The Little Shop of Horrors της δεκαετίας του 1960, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, αναφέρει το BBC.

Η οικογένειά του είπε στο Variety ότι πέθανε την Πέμπτη στο σπίτι του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

«Οι ταινίες του ήταν επαναστατικές και εικονοκλαστικές και αιχμαλώτιζαν το πνεύμα μιας εποχής», ανέφερε η δήλωσή τους.

Ο Τζακ Νίκολσον και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι μεταξύ των ηθοποιών την καριέρα των οποίων βοήθησε να αναπτυχθεί. Οι σκηνοθέτες Τζέιμς Κάμερον και Μάρτιν Σκορσέζε έκαναν την αρχή τους στις ταινίες του.

Πολλές από τις ταινίες του έγιναν κλασικές καλτ ταινίες και έγινε διάσημος για την ταχύτητα με την οποία δούλευε, κάνοντας συχνά δύο ταινίες στην ίδια τοποθεσία και την ίδια στιγμή, για να εξοικονομήσει χρήματα.

Ένα αστείο στη βιομηχανία του κινηματογράφου έλεγε ότι ο Κόρμαν μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα συμβόλαιο από ένα δημόσιο τηλέφωνο, να γυρίσει την ταινία στο τηλεφωνικό θάλαμο και να την πληρώσει με τα κέρματα στην υποδοχή για τα ψιλά.

Η κυκλοφορία του 1960, The Little Shop of Horrors, η οποία περιλάμβανε μια σύντομη εμφάνιση από έναν νεαρό Τζακ Νίκολσον, χρειάστηκε μόλις δύο ημέρες για να γυριστεί, με τον Κόρμαν να χρησιμοποιεί το σετ μιας προηγούμενης ταινίας, του Bucket of Blood.

Ένα θεατρικό μιούζικαλ βασισμένο στην ταινία ανέβηκε το 1982 και μια δεύτερη κινηματογραφική εκδοχή γυρίστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το 2009 έλαβε ένα βραβείο Όσκαρ για την προσφορά του και συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα ογδόντα του, κάνοντας την παραγωγή των ταινιών Dinoshark και Sharktopus του 2010 για το τηλεοπτικό κανάλι Syfy.

Ο τεράστιος αριθμός ταινιών στις οποίες δούλεψε είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο, όπως και η ικανότητά του να βρίσκει και να καλλιεργεί νέα ταλέντα.

Πολλές από τις ταινίες του έχουν γίνει καλτ και λίγοι σκηνοθέτες ήταν τόσο επιτυχημένοι στο να κάνουν δημοφιλείς ταινίες με τόσο περιορισμένους προϋπολογισμούς.

Όταν ο Κόρμαν ρωτήθηκε πώς θα ήθελε να τον θυμούνται, είπε, «Ήμουν σκηνοθέτης, απλά αυτό», ανέφερε η οικογένεια στη δήλωσή της.

Related Articles

Back to top button