Κόσμος

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο επικεφαλής του πυρηνικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Ιράν να αυξήσει τις προσπάθειές του για να καταστήσει τη συνεργασία απτή και «συγκεκριμένη», αναφέρει το Al Jazeera.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι προέτρεψε την Τεχεράνη την Τρίτη να υιοθετήσει «συγκεκριμένα» μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας. Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την εποπτεία των ατομικών δραστηριοτήτων του Ιράν, αλλά έχουν αντιμετωπίσει διάφορες αποτυχίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας που επετεύχθη πέρυσι.

Ωστόσο, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές πρότειναν ότι υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ των θέσεων τους.

Σε συνέντευξη Τύπου στην ιρανική πόλη Ισφαχάν, ο Γκρόσι είπε ότι είχε προτείνει σε συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους να επικεντρωθούν σε «πολύ πρακτικά και απτά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να επιταχυνθεί» η συνεργασία.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη συμφωνία λειτουργική», είπε ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ.

Ο Μοχάμαντ Εσλαμί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, επέμεινε ότι οι συνομιλίες με τον Γκρόσι ήταν θετικές και παραγωγικές.

«Συνεχίζουμε τις αλληλεπιδράσεις για άλυτα ζητήματα», σημείωσε. «Το σημαντικό είναι ότι ο κ. Γκρόσι κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διευθετήσει τα προβλήματα που είναι κυρίως πολιτικά».

Καμία νέα συμφωνία

Ενώ και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει άμεση νέα συμφωνία κατά την επίσκεψη του Γκρόσι, επεσήμαναν μια κοινή δήλωση του Μαρτίου 2023 ως μια πορεία προς τα εμπρός για συνεργασία.

Αυτή η δήλωση περιλάμβανε τη δέσμευση του Ιράν να επιλύσει ζητήματα γύρω από τοποθεσίες όπου οι επιθεωρητές έχουν ερωτήσεις σχετικά με πιθανή αδήλωτη πυρηνική δραστηριότητα και να επιτρέψει στον ΔΟΑΕ να «εφαρμόσει περαιτέρω κατάλληλες δραστηριότητες επαλήθευσης και παρακολούθησης».

Το Ιράν και ο ΔΟΑΕ έχουν συχνά συγκρουστεί για το καθήκον της υπηρεσίας του ΟΗΕ να παρακολουθεί ένα πυρηνικό πρόγραμμα που οι δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι στοχεύει τελικά στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Η Τεχεράνη αρνείται ότι θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο έως και 60 τοις εκατό καθαρότητας, κοντά στο 90 τοις εκατό περίπου της ποιότητας όπλων. Εάν αυτό το υλικό εμπλουτιζόταν περαιτέρω, θα αρκούσε για δύο πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με ένα επίσημο κριτήριο του ΔΟΑΕ. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει εμπλουτίσει σε αυτό το επίπεδο χωρίς να το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή όπλων.

Ο Γκρόσι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Τεχεράνη έχει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο σχεδόν σε επίπεδα όπλων για να κατασκευάσει «αρκετές» πυρηνικές βόμβες εάν το επιλέξει.

Αναγνώρισε ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι καμία από τις φυγόκεντρες του Ιράν δεν μπορεί να έχει αφαιρεθεί για μυστικό εμπλουτισμό.

Related Articles

Back to top button