Κόσμος

Νέα ένταση στη Τιφλίδα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ξένων πρακτόρων

Επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα απόψε έξω από το κοινοβούλιο της Γεωργίας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων» που θεωρήθηκε πως ικανοποιεί το Κρεμλίνο.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που είχαν αναπτυχθεί έξω από το κοινοβούλιο, έριξαν δακρυγόνα  στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί για την ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την αποτροπή ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αστυνομική βία προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών.

Η αστυνομία προχώρησε στη συνέχεια σε προσαγωγές.

Μετά την ψήφιση του νόμου, που προωθήθηκε από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», με 84 ψήφους υπέρ και 30 κατά, βουλευτές φυγαδεύτηκαν από το κτίριο με τη βοήθεια ειδικής συνοδείας ώστε να αποφύγουν το οργισμένο πλήθος.

Στη συνέχεια απόψε χιλιάδες διαδηλωτές έκλεισαν μία κεντρική διασταύρωση στην πρωτεύουσα Τιφλίδα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν σήμερα έξω και μέσα στο γεωργιανό κοινοβούλιο εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το πολύκροτο νομοσχέδιο. Η ίδια πρόσθεσε πως οι εξελίξεις ενδέχεται να αναγκάσουν τις ΗΠΑ «να επανεκτιμήσουμε ριζικά τη σχέση μας με τη Γεωργία».

Είχε προηγηθεί δήλωση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Η ίδια ισχυρίστηκε πως οι διαδηλωτές είναι στους δρόμους «γιατί θέλουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον» και αναμένουν «ευρωπαϊκές αξίες και κριτήρια».

Τι προβλέπει ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων»

Ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων» μεταξύ άλλων απαιτεί από οργανισμούς που παίρνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να δηλώνονται ως «πράκτορες ξένης επιρροής» ειδάλλως θα αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα.

Αντίθετη με το νόμο είναι η 72χρονη Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει αποδοκιμάσει το νομοσχέδιο διαβεβαιώνοντας πως θα ασκήσει βέτο όταν θα της ζητηθεί να το υπογράψει.

Ωστόσο, το προεδρικό αξίωμα δεν συνοδεύεται από ουσιαστικές κυβερνητικές εξουσίες τις οποίες διαθέτει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

Related Articles

Back to top button