Κόσμος

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξήρε τους δεσμούς της Κίνας με τη Γαλλία ως διεθνές μοντέλο την Κυριακή, καθώς έφτασε στο Παρίσι για μια σπάνια επίσκεψη σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εμπορικών διαφορών με την Ε.Ε., αναφέρει το Reuters.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να παροτρύνει τον Σι να μειώσει τις εμπορικές ανισορροπίες και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Κίνας πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Μακρόν και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Σι, τον οποίο υποδέχθηκε στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, είπε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την άφιξή του ότι οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και Γαλλίας ήταν «ένα πρότυπο για τη διεθνή κοινότητα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ χωρών με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα».

Η Γαλλία υποστηρίζει μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων και τον Ιανουάριο, το Πεκίνο άνοιξε έρευνα για εισαγωγές μπράντι κυρίως γαλλικής κατασκευής, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως αντίποινα για τις έρευνες της Ε.Ε..

«Θέλουμε να επιτύχουμε την αμοιβαιότητα των ανταλλαγών και να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της οικονομικής μας ασφάλειας», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune ενόψει της διήμερης επίσκεψης του Σι, το πρώτο του ταξίδι στην περιοχή εδώ και πέντε χρόνια.

Τα 27 μέλη της Ε.Ε. – ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία – διχάζουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θα συμμετάσχει με τον Μακρόν και τον Σι στο Παρίσι λόγω προηγούμενων δεσμεύσεων, ανέφεραν πηγές.

«Στην Ευρώπη, δεν είμαστε ομόφωνοι στο θέμα, επειδή ορισμένοι παίκτες εξακολουθούν να βλέπουν την Κίνα ως ουσιαστικά μια αγορά ευκαιριών», είπε ο Μακρόν, χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.

Αυτές οι διαιρέσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα της Ε.Ε. να επηρεάσει τον ασιατικό γίγαντα.

Η Γαλλία θα επιδιώξει επίσης να σημειώσει πρόοδο στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις αγροτικές εξαγωγές της και να επιλύσει ζητήματα σχετικά με τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Κίνα μπορεί να ανακοινώσει παραγγελία για περίπου 50 αεροσκάφη Airbus κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι, αλλά παραμένει αβέβαιο εάν θα είναι μια νέα συμφωνία, ανέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Η Γαλλία επιθυμεί να πιέσει την Κίνα να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με μικρή πρόοδο εκτός από την απόφαση του Σι να καλέσει τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά λίγο μετά την επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο πέρυσι.

«Εάν οι Κινέζοι επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, είναι πραγματικά σημαντικό να ακούσουν την άποψή μας και να αρχίσουν να την παίρνουν στα σοβαρά», είπε μια γαλλική διπλωματική πηγή.

Ο Μακρόν θα μεταφέρει τον Σι στα Πυρηναία, μια ορεινή περιοχή αγαπητή στον Γάλλο Πρόεδρο ως γενέτειρα της γιαγιάς του από τη μητέρα του, την Τρίτη προτού ο Σι κατευθυνθεί στη φιλική προς τη Ρωσία Σερβία και Ουγγαρία.

Related Articles

Back to top button