Κόσμος

Κύπρος: Απέπλευσε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για την πλωτή προβλήτα στη Γάζα

Από το λιμάνι της Λάρνακας απέπλευσε σήμερα αμερικανικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, με προορισμό στη Γάζα, την πρώτη παράδοση στη νεόκτιστη πλωτή προβλήτα των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Το ταξίδι έρχεται περίπου δύο μήνες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε την εντολή να κατασκευαστεί η μεγάλη πλωτή πλατφόρμα, αρκετά μίλια μακριά από την ακτή της Γάζας, που θα λειτουργήσει ως σημείο συγκέντρωσης και ελέγχου των παραδόσεων.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η βοήθεια που έρχεται από τη θάλασσα δεν θα είναι αρκετή για να ανακουφίσει τις τρομερές ανθρωπιστικές ανάγκες των πολιτών στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ληφθεί βοήθεια είναι από τη στεριά.

Η αποστολή ξεκίνησε την ίδια ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα διέταξαν την εκκένωση 100.000 Παλαιστινίων από τη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ κατέλαβε με τανκς το πέρασμα της Ράφα, ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, κλείνοντας την ζωτικής σημασίας διάβαση που είναι αναγκαία για την παροχή βοήθειας στον κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς θύλακα.

Το κλείσιμο της διάβασης της Ράφα και της κοντινής διάβασης Κερέμ Σαλόμ αυτή την εβδομάδα διέκοψε την είσοδο τροφίμων, προμηθειών και καυσίμων. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι έχουν μόνο λίγες μέρες καυσίμων πριν αρχίσουν να κλείνουν τα νοσοκομεία γύρω από τη Γάζα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άνοιξε ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, με τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναφέρουν ότι δεν μπήκαν φορτηγά στην πλευρά της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κανένας εργαζόμενος από τη Γάζα δεν μπορεί να φτάσει στις εγκαταστάσεις, ώστε να φορτώσει τα κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια, για να τα μεταφέρει στον θύλακα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 34.800 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας, και έχει εκδιώξει περίπου το 80% του πληθυσμού της Γάζας από τα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button