Κόσμος

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο πιέζει για συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ισραήλ, αναφέρει το Middle East Monitor. Η κίνησή του είναι απάντηση στην ισραηλινή εντολή εκκένωσης και την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας γεμάτη με 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Ο Ντε Κρο είπε στο Het Laatste Nieuws ότι στοχεύει να σταματήσει τους οικονομικούς δεσμούς του Βελγίου με το Ισραήλ και να συσπειρώσει άλλες χώρες για να συμμετάσχουν στη χώρα του κάνοντας τέτοια δράση. «Μπορούμε τώρα απλώς να συνεχίσουμε με το Ισραήλ ως εμπορικό εταίρο;» ρώτησε. «Δεν νομίζω».

Ο Βέλγος ηγέτης τόνισε την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών, στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να σταθούν παθητικά. Ο Ντε Κρο εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τον κίνδυνο περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης.

«Υπήρξαν 35.000 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 10.000 παιδιών», επεσήμανε. «Και δεν είναι ο κύριος λόγος, αλλά εμείς οι Ευρωπαίοι θα φέρουμε τις συνέπειες. Σε δέκα χρόνια, θα πουν, “Παρακολουθήσατε και δεν κάνατε καμία ενέργεια”».

Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ο Ντε Κρο αποκάλυψε ότι το Βέλγιο συνεργάζεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες «εδώ και εβδομάδες». Κάλεσε τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Josep Borrell να διερευνήσει εάν το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε..

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου, Πέτρα Ντε Σούτερ, συμμερίστηκε τα αισθήματα του Ντε Κρο. «Εργαζόμαστε για περαιτέρω κυρώσεις», επεσήμανε.

Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν εντολές εκκένωσης των Παλαιστινίων στην ανατολική Ράφα, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως προοίμιο για την επίθεση του κράτους κατοχής στην πόλη, όπου ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτες στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζουν τις διαδρομές εκκένωσης.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, η απόφαση για την εκκένωση των κατοίκων από την ανατολική Ράφα ελήφθη αργά την Κυριακή από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Είπε ότι περίπου 100.000 άμαχοι που πιστεύεται ότι ήταν παρόντες στην περιοχή επρόκειτο να εκκενωθούν.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του φαινομενικά για να καταστρέψει το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης, τη Χαμάς, μετά την επίθεση του Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Το κατοχικό κράτος κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, κάτι που το αρνείται. Μια προσωρινή απόφαση τον Ιανουάριο διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις γενοκτονικές πράξεις και να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί ότι παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στη Γάζα. Η Νότια Αφρική, η οποία οδήγησε το κράτος του απαρτχάιντ στο ICJ, ισχυρίστηκε έκτοτε ότι το Ισραήλ αγνοεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Η επακόλουθη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα 35.000 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, και έχει τραυματίσει 70.000 άλλους. Υπολογίζεται ότι 8.000 Παλαιστίνιοι αγνοούνται, και πιθανότατα είναι νεκροί, κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους που κατέστρεψε το Ισραήλ.

Related Articles

Back to top button