Κόσμος

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι λέει ότι αποδέχεται ότι τα νησιά Φόκλαντ βρίσκονται επί του παρόντος «στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο δεξιός πολιτικός υποσχέθηκε να πάρει πίσω τα νησιά μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά δήλωσε ότι δεν υπάρχει «άμεση λύση».

Η γλώσσα του σχετικά με το καθεστώς των Φόκλαντ διαφέρει από τους προηγούμενους ηγέτες, οι οποίοι ιστορικά υποστήριζαν ότι τα νησιά ανήκουν στην Αργεντινή. Ο πρόεδρος Μιλέι παραδέχθηκε ότι μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να προσπαθήσει να κερδίσει την κυριαρχία των Νήσων Φόκλαντ από το Ηνωμένο Βασίλειο και δήλωσε ότι η Αργεντινή «δεν επιδιώκει τη σύγκρουση».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αργεντινή προχώρησαν σε πόλεμο για το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος – γνωστό ως Μαλβίνες στην Αργεντινή – το 1982.

Η εισβολή στοίχισε τη ζωή σε 255 Βρετανούς στρατιωτικούς, τρεις νησιώτες και 649 Αργεντινούς.

Η Αργεντινή διεκδικεί εδώ και καιρό την κυριαρχία επί των νησιών στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό – 300 μίλια από τις ακτές της και 8.000 μίλια από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, επισκέφθηκε τα νησιά τον Φεβρουάριο και δήλωσε ότι η κυριαρχία τους δεν τίθεται προς συζήτηση.

Ο πρόεδρος Μιλέι δήλωσε: «Εάν το έδαφος αυτό βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Δεν το βλέπω αυτό ως πρόκληση».

Αυτό φαίνεται να είναι μια σημαντική παρατήρηση, καθώς οι προηγούμενοι ηγέτες και πολλοί Αργεντινοί αρνούνταν πάντα να δεχτούν ότι τα νησιά ήταν βρετανικά. Το 2013, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν πρωθυπουργός, οι κάτοικοι των νησιών ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους ως υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος Μιλέι δήλωσε ότι ήθελε τα νησιά να γίνουν Αργεντινή «στο πλαίσιο της ειρήνης».

«Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας, ούτε πρόκειται να επιδιώξουμε σύγκρουση με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε. Αρνήθηκε να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό, λέγοντας ότι «θα χρειαστεί χρόνος» και ότι θα περιλαμβάνει μια «μακροπρόθεσμη διαπραγμάτευση».

Όταν ρωτήθηκε γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμφωνούσε σε αυτό, δήλωσε στο BBC: «Μπορεί να μην θέλουν να διαπραγματευτούν σήμερα. Κάποια στιγμή αργότερα μπορεί να το θελήσουν. Πολλές θέσεις έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου».

Η ρητορική του είναι αξιοσημείωτα πιο ήπια από τον αριστερό προκάτοχό του Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος χαρακτήρισε τα νησιά «κλεμμένη γη» και τη διεκδίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτά «αηδιαστική».

Υπό την ηγεσία του, η Αργεντινή έσπασε μια συμφωνία συνεργασίας και πίεσε για την επανέναρξη των συνομιλιών για τα νησιά. Η προσέγγιση του προέδρου Μιλέι εξέπληξε ορισμένους, δεδομένης της ριζοσπαστικής προσέγγισής του σε άλλες πολιτικές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας – για παράδειγμα, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία με ένα αλυσοπρίονο για να συμβολίσει την επιθυμία του να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και το κράτος, την οποία επίσης υπερασπίστηκε στη συνέντευξη.

Related Articles

Back to top button