Κόσμος

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Με την παλαιστινιακή μαντίλα καφίγια τυλιγμένη στον καρπό του, εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision ο Σουηδός καλλιτέχνης, Έρικ Σάαντε, παρά τις τεράστιες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) να αποσιωπήσει οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο 33χρονος τραγουδιστής ήταν καλεσμένος να τραγουδήσει στον Α’ Ημιτελικό του διαγωνισμού, το βράδυ της Τρίτης, στο Μάλμε της Σουηδίας, μιας και είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό το 2011 με το τραγούδι «Popular» με το οποίο είχε κατακτήσει την 3η θέση. 

 Ο Έρικ Σάαντε, που είναι μισός Σουηδός και μισός Παλαιστίνιος, τραγούδησε κρατώντας ένα παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι ως ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης, εν μέσω του πολέμου.

Ως απάντηση στην διαμαρτυρία του τραγουδιστή, οι επίσημοι λογαριασμοί της Eurovision στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δημοσίευσαν την εμφάνιση του Έρικ Σάαντε, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα performances.

Η EBU προχώρησε σε σχετική δήλωση με το ζήτημα, η οποία είχε ως εξής: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του Διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συζητήσουμε μαζί σας μετά τη ζωντανή μετάδοση, εάν χρειαστεί. Σε αυτό το σημείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να μην ανεβάσει το απόσπασμα του Σουηδο-Παλαιστίνιου τραγουδιστή στα κοινωνικά δίκτυα».

«Έβαλε χέρι» και στους Ιρλανδούς η EBU

Να αλλάξει το μακιγιάζ που θα «φορούσε» στη σκηνή, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ανάγκασε η EBU την Bambie Thug, την εκπρόσωπο της Ιρλανδίας στη Eurovision, καθώς η καλλιτέχνης σκόπευε να εμφανιστεί με φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα γραμμένα πάνω της.

 Συγκεκριμένα, η ερμηνεύτρια θα ανέβαινε στη σκηνή με τα μηνύματα «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός», γραμμένα στην αρχαία ιρλανδική γλώσσα Όγκχαμ, κίνηση που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει, κατόπιν παρέμβασης της EBU.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον πρώτο ημιτελικό, η τραγουδίστρια ανέφερε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα επειδή είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Δυστυχώς, έπρεπε να αλλάξω αυτά τα μηνύματα, σήμερα, ύστερα από εντολή της EBU».

Related Articles

Back to top button