Κόσμος

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ο υπερσυντηρητικός πολέμιος της διαφθοράς και «υπερασπιστής των φτωχών»

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ο υπερσυντηρητικός πολέμιος της διαφθοράς και «υπερασπιστής των φτωχών»

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η αναζήτηση για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη το μεσημέρι της Κυριακής (19.05.2024) στο βορειοδυτικό Ιράν, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Οι Ιρανοί ελπίζουν και προσεύχονται για τον ηγέτη τους, τον πρόεδρο τους, τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί. Έναν σκληροπυρηνικό ηγέτη που παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των πιο φτωχών και υπέρμαχος της μάχης κατά της διαφθοράς.

Τον Οκτώβριο του 2022, φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν «άντε χάσου» στον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, όταν επισκέφθηκε το πανεπιστήμιό τους καταδικάζοντας τους διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν με αφορμή τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί μίλησε σε καθηγητές και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αλζάχρα της Τεχεράνης και απήγγειλε ένα ποίημα που παρομοιάζει τους «ταραξίες» με μύγες.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2022 επειδή παραβίασε τους κανόνες της ισλαμικής θρησκείας όσον αφορά την σεμνότητα καια πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.

Σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, ο Ραϊσί είναι ένας αυστηρός άνδρας.

Φορώντας πάντα το μαύρο τουρμπάνι του και τα παραδοσιακά ρούχα του ιερωμένου, αυτός ο 64χρονος χοτζατολεσλάμ (μια βαθμίδα κάτω από τον αγιατολάχ στους σιίτες ιερωμένους), υπερσυντηρητικός και χωρίς εξάρσεις, είναι θιασώτης της τάξης.

Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις «για συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Έχοντας υποσχεθεί μια «συνεχή μάχη κατά της φτώχειας και της διαφθοράς», εξελέγη τον Ιούνιο του 2021 με περισσότερο από το 62% των ψήφων ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους διαδέχτηκε τον Χασάν Ροχανί.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Ραϊσί έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία. Το 2017 κατάφερε να συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο.

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1960 στην ιερή πόλη Μασχάντ, ο Ραϊσί διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Καράζ, δίπλα στην Τεχεράνη, σε ηλικία μόλις 20 ετών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Το 2016 ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.

Μαθητής του ανώτατου ηγέτη

Ο Ραϊσί, παρακολούθησε τα μαθήματα θρησκευτικών και ισλαμικού δικαίου του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, από το 2018 δίδαξε και ο ίδιος ένα σιιτικό σεμινάριο στη Μασχάντ. 

Είναι παντρεμένος με τη Τζαμιλέχ Αλαμολχοντά, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σαχίντ- Μπεχεχντί της Τεχεράνης και έχουν δύο κόρες. Ο Ραϊσί είναι γαμπρός του Αχμάντ Αλαμολχοντά, ιμάμη και περιφερειακού εκπροσώπου του ανώτατου ηγέτη στη Μαχσάντ, τη δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ιράν.

Γνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να προσπαθήσει να συσπειρώσει την ιρανική κοινωνία που είναι διχασμένη στο θέμα των ατομικών ελευθεριών – στο οποίο ο Ροχανί απογοήτευσε παρά τις υποσχέσεις του- ο Ραϊσί δεσμεύτηκε -προ εκλογών- να αναχθεί σε υπερασπιστή «της ελευθερίας της έκφρασης», των «θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Ιρανών» και της «διαφάνειας».

Δεσμεύσεις τις οποίες μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς δεν πίστευαν, θεωρώντας τον Ραϊσί αχυράνθρωπο, την απουσία πολιτικής εμπειρίας του οποίου κατήγγειλαν εκτιμώντας ότι θα ήταν ανίκανος να κυβερνήσει.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι θέλει να σχηματίσει «μια κυβέρνηση του λαού για ένα ισχυρό Ιράν» και υπόσχεται να εξαλείψει «τις εστίες διαφθοράς».

Για την ιρανική αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία το όνομα του Ραϊσί συνδέεται με τις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών και αριστερών κρατούμενων το 1988, την εποχή που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης.

Όταν ρωτήθηκε το 2018 και το 2020 για αυτή τη μαύρη σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, ο Ραϊσί αρνήθηκε ότι ενεπλάκη με τον οποιονδήποτε τρόπο, όμως εξήρε «την εντολή» την οποία, όπως δήλωσε, έδωσε ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τις εκκαθαρίσεις αυτές.

To άρθρο Εμπραχίμ Ραϊσί: Ο υπερσυντηρητικός πολέμιος της διαφθοράς και «υπερασπιστής των φτωχών» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button